Tv zoals Pim dat wil

De commerciële televisiestations hebben Pim Fortuyn ontdekt. ,,De Nederlanders kregen de afgelopen maanden eindelijk een stem'', sprak Leo van der Goot, directeur televisie van de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Yorin) afgelopen week. En naar die stem gaan de zenders van HMG luisteren, het komend seizoen. Maar het volk komt vooral aan het woord bij de zenders van SBS, de grote concurrent van HMG.

Jeroen den Blijker

Verwonderlijk is dat niet. Geen zender volkser dan die van Fons van Westerloo: SBS 6 werd groot met programma's als 'Hart van Nederland' en met de hartverscheurende verslagen van gewone-mensensporten als domino, wandelen of darten.

Niet voor niets wist SBS het afgelopen jaar negen procent meer kijkers te boeken. Dat percentage is genoeg om in een klap te vergeten hoe Van Westerloo vorig jaar nog met veel bravoure de wederopstanding van de gezellige familieshow voorspelde. Een voorspelling waarover de voor de gelegenheid binnengehaalde presentator Peter Jan Rens kan meepraten. Van zijn 'De goed geld show' hebben we niets meer gehoord.

Het gewoonste gewone-mensen-programma dat SBS met ingang van september gaat uitzenden heet 'De stem van Nederland'. Presentator: Ton van Royen. Dat wordt vast wel wat, want Van Royen wist jaren geleden al voor de Amsterdamse stadszender AT5 het genre 'volksnieuws' op geheel eigen wijze en met veel succes inhoud te geven. In 'De stem van Nederland' zijn niet de onderwerpen te zien die journalisten belangrijk vinden, wel wat het volk écht bezighoudt. Geen wetenschappers in de studio, wel opiniepeiler Maurice de Hond. En voor het verbale vuurwerk opiniemakers als Ton Elias, Kay van der Linden, maar ook mensen uit de eigen SBS-stal: Peter R. de Vries, Pieter Storms en Edward van Cuilenborg. Die laatste moet ook het gezicht worden van 'SBS 6 Sport': de huidige presentator Hans Kraay jr. wordt daartoe verbannen naar de stadions. Hij mag daar reportages gaan verzorgen.

SBS heeft verder bij 'RTL Boulevard' de kunst van de roddel-tv afgekeken, met het programma 'Tabloid'. Die titel is niet bij toeval gekozen: de toon van de buitenlandse roddelbladen, waarbij die van Story, Privé, Weekend en Actueel spontaan verbleekt, moet voor de redactie een lichtend voorbeeld zijn.

En hoe gaat HMG luisteren naar het volk? Vooral door succesvolle programma's te continueren, onderstreepte Van der Goot bij de presentatie van de programma's die vanaf september te zien zijn. Voor RTL 4 is het grootste nieuws de komst van een nieuwe Nederlandse dramaproductie vol heftige emoties en zware dilemma's, de ziekenhuisserie 'IC'. ,,Een cadeautje aan de kijkers'', aldus Van der Goot, die trots is op RTL 4, marktleider in de doelgroep.

Ook de formule van mannenzender RTL 5 (,,Groeit gestaag'') verandert weinig: we kunnen vooral meer (auto)sport verwachten en op ieder heel uur een nieuwsblok. En Beau van Erven Dorens, die eindelijk de door hem zo vurig verlangde talkshow krijgt, 'Beau Rivage': een keihard programma, soms op het gemene af, waarin Van Erven Dorens het nieuws van de week zal fileren.

Jongerenzender Yorin daarentegen moet ingrijpend veranderen: daarvan wil het volk van Pim niets weten. De geflopte jongerenzender moet het station voor de moderne mens worden, voor de kosmopolitische burger. Of, zoals Van der Goot het uitdrukt: ,,De vegetariër die ook wel eens een biefstuk lust''. Want ook naar die, voor adverteerders ongrijpbare, groep wil HMG natuurlijk graag luisteren. Het betreft immers een groeiende, goedgeschoolde en dus koopkrachtige doelgroep. Voor het programma-aanbod betekent dat overigens weinig. 'Big Brother', succesvolle comedy's: Yorin blijft per saldo gewoon Yorin. ,,Maar wel beter, strakker en herkenbaarder geprogrammeerd'', onderstreept Van der Goot. ,,Want je kunt niet alles in een keer veranderen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden