Review

tv film

Shrek

Regie: Andrew Adamson en Vicky Jenson; VS, 2001. BBC 1, 20.15-21.35 uur.

Vrolijke computeranimatie waarin een knoestig groen moerasmonster samen met een horde verbannen sprookjesfiguren (denk aan: Pinokkio, Tinkerbell en de Grote Boze Wolf) op pad gaat om een prinses (stem: Cameron Diaz) te redden. ’Shrek’ (stem: Mike Myers) is niet zo zoetsappig als de meeste grote animatiefilms, eerder parodiërend, met een andersoortige moraal: de prinses wordt niet verliefd op Shrek ondanks zijn lelijkheid; Shrek wordt verliefd op de prinses ondanks haar schoonheid.

The Accused

Regie: Jonathan Kaplan; VS, 1998. Met Jodie Foster en Kelly McGillis. Net 5, 22.20-01.25 uur.

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde verkrachtingsdrama ’The Accused’ raakt een gevoelige snaar met het optreden van Jodie Foster als Sarah Tobias: een jonge, flirtende vrouw die een afgrijselijke groepsverkrachting in een bar zelf zou hebben uitgelokt.

Het pijnlijke is dat Sarah Tobias in de rechtszaak de hele publieke opinie tegen zich lijkt te hebben. Samen met advocate Kathryn Murphy (Kelly McGillis) gaat ze toch achter de daders aan. De 26-jarige Foster werd voor haar sterke optreden bekroond met haar eerste oscar.

Satin Rouge

Regie: Raja Amari; Frankrijk/Tunesië, 2002. Met Hiam Abbass, Hend El Fahem en Maher Kamoun. Nederland 2, 23.55-01.35 uur.

De Tunesische regisseuse Raja Amari keerde na haar studie aan de Parijse filmschool terug naar Tunesië, om met ’Satin Rouge’ haar overtuigende speelfilmdebuut te maken. Onder de Noord-Afrikaanse zon volgt ze de gangen van een jonge weduwe die voorbestemd lijkt om in de schaduw van haar seksueel ontluikende tienerdochter te leven, maar die als buikdanseres in het Arabische cabaret (denk aan de ’Arabian Nights’) een geleidelijke metamorfose ondergaat en zichzelf herontdekt als seksueel wezen. Verfrissend is, dat Amari het opgeheven vingertje achterwege laat en in een delicate film de emancipatie van de vrouw in een patriarchale, door de islam getekende maatschappij toont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden