Review

tv film zondag

Belinda van de Graaf

Shakespeare in Love

Regie: John Madden; Engeland/VS, 1998. Met Gwyneth Paltrow en Joseph Fiennes. RTL 5, 20.30-22.40 uur.

’s Werelds meest geroemde toneelschrijver heeft in deze fantasievolle romantische komedie een mooie hoofdrol gekregen in zijn eigen leven, dat voor de gelegenheid is gekoppeld aan zijn eigen tragische liefdesgeschiedenis: het verhaal van ’Romeo en Julia’. Het is de zomer van 1593 en behalve met de liefde, kampt ’Will Shakespeare’ (gespeeld door Joseph Fiennes) ook met een writer’s block. Het scherpzinnige scenario werd geschreven door Marc Norman en toneelschrijver Tom Stoppard. Het leverde de Britse regisseur John Madden maar liefst zeven Oscars op, waaronder die voor de bovengenoemde scenaristen en voor de hoofdrolspeelster, Gwyneth Paltrow.

Swingers

Regie: Stephan Brenninkmeijer; Nederland, 2002. Met Ellen van der Koogh en Joep Sertons. RTL 7, 22.00-23.55 uur.

Diana en Julian gaan swingen met Timo en Alex, dat wil zeggen: ze gaan in jarenzeventig-termen aan partnerruil doen. Soapregisseur Stephan Brenninkmeijer houdt het een beetje bij soap en softpornosferen.

The Big Chill

Regie: Lawrence Kasdan; VS, 1983. Met Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt en Meg Tilly.

Leuke reüniefilm waarin een aantal studiegenoten uit de swinging sixties elkaar na twintig jaar terugziet op de begrafenis van een van hen.

The Producers

Regie: Mel Brooks; VS, 1968. Met Gene Wilder, Zero Mostel en Kenneth Mars. BBC 2, 00.30-02.00 uur.

Mel Brooks’ eerste speelfilm is een hilarische komedie over het Newyorkse Broadway-wereldje. Zero Mostel is te zien als de Broadway-producent die ermee wil kappen en die vastbesloten is de grootste flop in de geschiedenis van Broadway te produceren. Dat resulteert in ’Springtime for Hitler’ en wordt onbedoeld een groot succes. Gene Wilder geeft acte de présence als zijn accountant die ervoor moet zorgen dat het Broadway-stuk overgefinancierd wordt met bijdragen uit het wijdvertakte Newyorkse weduwencircuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden