Review

Tuin te kijk

Onze eerste buurman plantte elke herfst honderden bloembollen in zijn tuin. Mannetje aan mannetje, kleur bij kleur, keurig in het gelid. Het daaropvolgende voorjaar hadden wij een mini-Keukenhof naast de deur. Nu, zoveel jaren later, ga ik de echte Keukenhof maar eens bezoeken. Daar gaan jaarlijks maar liefst zeven miljoen bollen de grond in.

De Keukenhof - ooit de kruidentuin van Jacoba van Beieren, vandaar de naam - werd rond 1850 in Engelse landschapsstijl ingericht. Een fraaie beukenlaan herinnert nog aan die tijd. Onder en tussen de bomen van dit park liggen de bollen uitgestald als in een catalogus. Handig, want in de papieren variant worden de kleuren zelden natuurgetrouw weergegeven. Dit is dus dé kans om al wandelend te noteren wat je volgend jaar in je tuin wilt hebben. Een bezwaar is echter dat de bollen gesorteerd staan op kweker en je maar sporadisch echt bijzondere kleurencombinaties ziet: roze, lila en aubergine naast elkaar bijvoorbeeld. Het is net wandelen in een stadspark, alleen met een wat grotere variëteit aan bollen.

Ondanks de stromende regen en de gure aprilkou krijg ik zowaar een echt voorjaarsgevoel wanneer ik door een laantje met witbloeiende prunussen ('Mount Fuji') loop. Frisgroen gazon eronder en tulpen die wanhopig proberen iets van hun kleur prijs te geven. Het lijkt wel lente. Links van dit laantje ligt de muziektuin (met de Tulipa concerto!). Een bosrijk stukje grond waar de bollen iets natuurlijker ogen dan in het park. Schitterend zijn de lichtblauwe, enigszins gedrongen blauwe druifjes (Muscari armeniacum 'early giant'), met eveneens blauwe Corydalis flexuosa ernaast. En dat aan de rand van een idyllisch bosvennetje. Het kan dus toch, een bijzondere combinatie. De klassieke muziek - uit luidsprekers verstopt in boomstronken! - is prachtig, maar nergens voor nodig. De vogels geven al een concert. En dat klinkt in elk geval mooier dan het Japanse gekweel of het draaiorgel waarop de bezoeker elders in de Keukenhof wordt getrakteerd.

De natuurtuin aan de andere kant van de Keukenhof heeft net als de muziektuin een minder gekunstelde aanblik dan het park. Hier vind je vaste planten zoals hosta, maarts viooltje, gele dovenetel en pachysandra gecombineerd met verwilderingsbollen. Witte bosanemoontjes bijvoorbeeld die na de bloei toch verdwijnen waarna varens het stokje overnemen. Maar het bosachtige karakter van de muziektuin ontbreekt. Ik nader namelijk het nieuwe deel van de Keukenhof, dat nog maar twee jaar oud is. En dat is te zien. Voor het Oranje-Nassau Paviljoen ligt een keurige, formeel aangelegde tuin in waaiervorm; mooi, maar je mist de charme van de oude en vooral grote bomen.

Zo zag ik in het 'oude' deel bijvoorbeeld een rivier van Muscari 'blue pearl' (blauwe druifjes) uit de bosschages stromen met Narcis sir Winston Churchill en Tulipa greigii langs de oevers. Met al die kleurenpracht zou je overigens bijna vergeten dat de bollen industrie de meeste bestrijdingsmiddelen gebruikt van alle land- en tuinbouwsectoren. Zowel bij de teelt als bij het bewaren van de bollen. Een doodordinaire tulp gebruikt maar liefst vijf tot tien keer zoveel bestrijdingsmiddelen als een gangbare aardappel. Dat de Keukenhof in een folder schrijft zuinig te zijn op het milieu, komt in dat licht bezien wat vreemd over. Want zijn leveranciers, de bollenkwekers, zijn dat in elk geval niet. En eco-bollen (die bestaan!) heb ik nergens gezien.

Wanneer ik aan het einde van mijn wandeling het Willem-Alexanderpaviljoen binnenstap voor een kop thee, zie ik daar alsnog een echte mini-Keukenhof. Hier worden tulpen en narcissen geëxposeerd voor wie het buiten nog te koud is. Onder het glas staan ze mannetje aan mannetje uitbundig te bloeien; sommige net zo stijfjes aangeplant als mijn buurman dat vroeger deed. Ik voel me helemaal thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden