Review

Tuin te kijk

Wij Nederlanders willen 'm steeds groter. We zijn er ook steeds vroeger bij en we hebben er al helemaal geen probleem mee dat ie iets meer moet kosten. Wat? Een kerstboom natuurlijk. Tien tegen één dat u hem al lang en breed in de kamer heeft staan. In de eerste week na sinterklaas kon Kitty Schuurmans van kwekerij Schuurmans de bomen in elk geval haast niet aangesleept krijgen. Haar man Jan moest zelfs naar Denemarken om nieuwe voorraad te halen. Want kerstbomen kwéken doet de familie Schuurmans niet - wel taxus en buxus - omdat die niet op de Brabantse zandgrond groeien. In Denemarken hebben ze andere grond en daar gedijen onze kerstbomen beter.

JEANNETTE VAN DITZHUIJZEN

Om lekker in de kerststemming te komen is het bos bij kwekerij Schuurmans in Helmond ideaal. Honderden kerstbomen in soorten en maten staan er op gretige kopers te wachten; het houtvuur brandt, in de bomen hangen kerstlichtjes, stemmige kerstmuziek schalt uit de luidsprekers en wie zich te goed wil doen aan warme chocola kan die gratis uit de automaat halen. Er staan bankjes rond het vuur en de sfeer wordt verder bepaald door een decoratieve opstelling van kerstrozen (Helleborus), minikerstboompjes in rieten manden,

skimmia's, hulst, mistletoe (Viscum album) en in piramidevorm gesnoeide buxus en taxus. De verkoop gaat alleen zo snel dat Schuurmans dagelijks nieuwe versieringen moet aanslepen en rangschikken.

Al 35 jaar is de kwekerij van 5 tot 24 december aan één stuk door geopend. Vroeger werd het een dikke week voor kerst pas superdruk, tegenwoordig heeft Sinterklaas amper zijn hielen gelicht, of de eerste kopers staan al op de stoep. Toch blijft Schuurmans tot de laatste dag open. Al was het maar om die klanten niet teleur te stellen die de kerstboom per se op kerstavond willen kopen en optuigen.

Makkelijk is het niet om de ware kerstboom te vinden in het oerwoud van sparren en dennen. De Picea pungens f. glauca is bijvoorbeeld wonderschoon met zijn witzilveren glans, maar blijkt gemeen prikkende naalden te hebben. De Nordmann-den (Abies nordmanniana), populair omdat de naalden mooi groot zijn en ook nog eens lang blijven hangen, is door zijn trage groei weliswaar nogal prijzig, maar dat lijkt weinigen iets uit te maken. Zo slecht gaat het nog niet met de economie. De Nordmann is overigens ook geschikt voor wie allergisch is voor de 'gewone' kerstboomnaalden. De goed geurende Abies nobilis, ook wel zilverspar genoemd al hangt er een blauw waas over de takken, ruit eveneens gegarandeerd niet. En voor een goeie kerstfik zijn de ordinaire kerstboom (Picea abies) of de Servische spar (Picea omorika) weer handiger. Zij hebben veel hars en dat brandt (en ruikt!) zo lekker op 6 januari wanneer de bomen traditioneel de hens in gaan.

Een alternatief is de boom in de tuin planten, maar dat gebeurt niet meer zoveel, vertelt Schuurmans. ,,De klant is gemakzuchtig en koopt elk jaar wel een nieuwe.'' Wie het toch wil proberen, kan het beste een Servische spar (Picea omorika) nemen, omdat die meer aan de oppervlakte wortelt. En zet hem dan niet plompverloren van de warme woonkamer in de winterse kou; dat gaat geheid mis. Laat de boom liever een beetje wennen, in een onverwarmde schuur bijvoorbeeld. Plant hem in het voorjaar en gun hem dan een tijdje rust. Dus niet hetzelfde jaar alweer binnen willen halen. Wacht daarmee tot 2003 en steek dan vier maanden voor kerst rondom de wortels af, zodat de boom een compacte wortelkluit maakt. Kleine Nordmann- of Koreaanse dennen (Abies koreana) die in de pot zijn opgegroeid, kunnen meestal ook de grond wel in. Of de piepkleine boompjes die Schuurmans als cadeautje aan kinderen weggeeft. Sommige klanten hebben die bomen al 35 jaar in de tuin staan. De kinderen zelf zijn inmiddels ook vaste afnemers van Schuurmans' kerstbomen.

Voor lastminute-kopers en klanten die nog even hulst of dennengroen komen halen brandt het vuur in Helmond tot en met kerstavond. Sommigen genieten tot laat in de avond met chocola en zelf meegebrachte drank van de gezellige vlammen. En heeft u al een boom? Haal dan nog gauw wat mistletoe. Wordt er tenminste weer eens fatsoenlijk gezoend met kerst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden