Review

True Muze-label brengt verstilde klankschappen

Een paar jaar geleden dook ineens de Indiase trompettist Rajesh Mehta op in Nederland. Dat hij in de VS gestudeerd had en zelfs compositieles had gehad van Anthony Braxton, sprak in zijn voordeel, maar uiteindelijk moest hij zich toch eerst zelf bewijzen als instrumentalist en improvisator. Hoewel hem dat goed afging, verdween hij al snel naar het buitenland. Of het Nederlandse improwereldje hem te klein was of dat hij in het buitenland meerdere kansen zag, is onduidelijk. Feit is wel dat hij in Duitsland een trio vormt met cellist Rohan de Saram en Trichy Sankaran op Indiase percussie. En met dit trio maakte hij een cd voor het nieuwe Duitse True Muze-label, getiteld INNOVATIVE MUSIC MEETING (TUMU CD 0002; import).

Kees Polling

Tegelijkertijd verschenen er twee andere, eveneens in eigenzinnig vormgegeven doosjes gestoken cd's op True Muze, '4+1' (TUMU CD 0001) van het TonArt String Quartet met saxofonist Ole Hoffmann en BROT & HONIG (TUMU CD 0003) van het TonArt Ensemble met saxofonist Evan Parker. Beide groepen hebben niet alleen de naam gemeen. Twee leden van het strijkkwartet en Hoffmann maken deel uit van het dertienkoppige TonArt Ensemble; vibrafonist/percussionist Harry Nitz van het ensemble schreef alle stukken voor '4+1', Parker en violiste Nicola Kruse schreven de twee stukken die 'Brot & Honig' vullen.

De muziek op de drie cd's heeft alles met elkaar te maken. Het True Muze-label grossiert, zo te horen, in strenge hedendaagse improvisatiemuziek. Dat er 'composities' gespeeld worden, is nauwelijks te horen. Of het nou om het trio van Rajesh Mehta gaat, om het strijkkwartet of de mini-bigband, de aanpak is vrijwel identiek. Wat blijft zijn groeps-'improvisaties' waarin het wel gaat om een zekere instrumentale virtuositeit, maar niet om solistisch spektakel. Het resultaat is een veelal verstild klankschap waarin alles in dienst staat van de rest: tegelijkertijd ondersteunend als op de voorgrond tredend. De meest toegankelijke en afwisselende plaat van de drie is die van het Mehta-trio. De andere twee vereisen meer doorzettingsvermogen, maar de beloning volgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden