Voetgangers in Kiev. Beeld Poike Stomps
Voetgangers in Kiev.Beeld Poike Stomps

Zien horen volgen doen

Trouw tipt: fotografie voor Oekraïne, Van Maasakkers, Santiago aan het Wad, het Pauperparadijs en niet zeuren

Maaike Bos

ZIEN/ DOEN
FOTOGRAFIE VOOR OEKRAÏNE

Benefietverkoop werk van 47 topfotografen
t/m 1 mei

Unieke kans: een professionele fotoprint van een Nederlands topfotograaf voor maar 100 euro (normaal een veelvoud). 47 fotografen (Anaïs Lopez, Bertien van Manen, Eddy Posthuma de Boer (postuum), Pierre Crom, Tara Fallaux, Caspar Claasen e.v.a.) bieden één foto te koop aan, formaat 30 cm aan de lange zijde. Zie de foto van Poike Stomps van overstekende mensen in Kiev uit het project Crossing Europe. De volledige opbrengst (zo’n 80 euro per fotoprint) gaat naar Giro 555. Zie Fotografievooroekraïne.org.

HOREN
GERARD VAN MAASAKKERS: ZALD’MHEBBE!

April en mei 2022

null Beeld

De warme, Brabantse liedjes van zanger Gerard van Maasakkers (Nuenen, 1949) hebben aan een gitaar, trompet en toetsen genoeg om het podium te vullen. In zijn muziek klinken invloeden van folk en jazz door. Na zijn succesvolle voorstellingen 40 Jaar liedjes en Ik loop laat hij zich opnieuw begeleiden door Frank Cools (snaren, zang) en Bart de Win (toetsen, zang). Zie de agenda op Gerardvanmaasakkers.com.

DOEN
SANTIAGO AAN HET WAD

Pelgrimsroutes, refugio’s en klokgelui in het Friese land

Het Spaanse Santiago de Compostela is niet altijd binnen handbereik, maar welbewust ‘onderweg zijn’ kan ook in Friesland. Santiago aan het wad zette vier mooie pelgrimsroutes uit: Het Jabikspaad, St. Odulphuspad, Klooster Claercamppad en Bonifatius Kloosterpad. Het aaneengesloten routenetwerk dekt de hele provincie en voert langs vergeten kloosters en weidse streeklandschappen. Van april t/m september kunt u als pelgrim overnachten in 18 eenvoudige refugio’s in historische kerken. Routes en alle info vindt u via Santiagoaanhetwad.nl.

DOEN
LUISTERTOCHT HET PAUPERPARADIJS

Nationaal Gevangenismuseum, Veenhuizen
Museumweek t/m 10 april en verder

null Beeld

Schrijver Suzanna Jansen van het gelijknamige boek en de theatervoorstelling neemt u mee op een theatrale luistertocht door Veenhuizen, per fiets, auto of te voet. Acteur Paul R. Kooij en theatermaker Inge Wannet brengen het voormalige kolonie- en gevangenisdorp tot leven via voorleesfragmenten, korte scènes en muziek. De 16 kilometer voert langs 16 luisterpunten. In de Museumweek voor € 5 pp, daarna € 7,50.
Gevangenismuseum.nl.

HOREN
PODCAST DAMN, HONEY

Spotify en Apple Podcast

null Beeld

Ze hebben een theatertour (komende 30 april al uitverkocht) en schrijven boeken, maar de tweewekelijkse podcast Damn Honey is de basis van hun feministische platform. Daarin schoppen Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen misvattingen over vrouw-zijn onderuit. Met een gast bespreken ze schaamteloos en met humor alles waar een jonge vrouw mee te maken krijgt, van fast fashion tot dik zijn, van seksueel plezier tot autisme. Luister via Damnhoney.nl, Spotify of Apple Podcast.

ZIEN
ZEUR NIET!

Allard Pierson, Amsterdam
8 april t/m 30 oktober

Tussen 1965 en 1984 maakten Annie M.G. Schmidt (tekst) en Harry Bannink (muziek) zeven musicals. Het Allard Pierson brengt nu een serieuze ode aan het musicalgenre, dat in Nederland door deze twee makers tot bloei kwam. De musicals komen tot leven in kostuums, decorstukken, ontwerpen, persoonlijke voorwerpen (de typemachine van Annie) en veel beeld en geluid. Ze geven een pakkend beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen in de jaren zestig t/m tachtig. Zie Allardpierson.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden