BeeldinterviewTom Janssen

Trouw-tekenaar Tom Janssen is jarig, een interview in vijf cartoons

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Tom Janssen, sinds 1975 vaste tekenaar voor Trouw, wordt vrijdag 3 december 70 jaar. Trouw legde hem vijf vragen voor met het verzoek om daar tekenend op te antwoorden.

Monic Slingerland

Zes tekeningen per week. Als je dat maar lang genoeg volhoudt, bijvoorbeeld 45 jaar, heb je er op een dag wel 15.000. Tom Janssen, sinds 1975 vaste tekenaar voor Trouw en sinds 1983 ook voor regionale bladen, gaf al die duizenden keren vanaf zijn tekentafel met potlood, penseel en inkt scherp en ironisch commentaar op het nieuws. Vrijdag wordt hij 70.

Zelf zegt Tom Janssen in een interview met Sander Becker (Trouw, 24 juli 2019) dat hij in de loop van de tijd milder is gaan tekenen. In zijn tekeningen gaat de scherpte inderdaad vaak samen met ironie, met iets absurds, dat tegelijk ook heel raak en waar is.

Janssen kreeg in 2004 en in 2008 de Inktspotprijs. Zijn werk verschijnt ook geregeld in Time, Le Monde en The New York Times. De tekeningen van Tom verschijnen elke donderdag en zaterdag op de opiniepagina van Trouw. Hij tekent ook geregeld bij nieuws- en achtergrondartikelen elders in de krant.

Vorig jaar droeg hij al zijn tekeningen over aan Beeld en Geluid in Hilversum. Een deel ervan is digitaal beschikbaar. In een dependance, het nieuwe museum Beeld en Geluid in Den Haag, is tot en met 6 december een kleine tentoonstelling aan zijn werk te zien.

Waar word je vrolijk van?

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Waar ben je erg bezorgd over?

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Wie is je grote inspirator?

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Wat is het schandaligste waar je je ooit over opgewonden hebt?

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Hoe zie je jezelf?

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Lees ook:

Verhalend satiricus met fijn geslepen gereedschap

Tekenaar Tom draagt zijn voltallige oeuvre over aan een museum. De satirische prenten veroorzaakten soms flinke opschudding, vooral in CDA-kringen. ‘Ik kies nu liever een minder heftige vorm, als ik mijn punt maar kan maken.’

Al 45 jaar zet tekenaar Tom politici in hun hemd

Tekenaar Tom, voluit Tom Janssen, zit 45 jaar in het vak én viert zijn zeventigste verjaardag. Reden voor het gloednieuwe museum Beeld en Geluid Den Haag om ook een tentoonstelling te wijden aan zijn spotprenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden