Koken met Karin

Tropische taart (voor een vleugje zonneschijn)

Beeld Karin Luiten

Zomaar een grijze dag in februari, de zon heeft zich in geen weken laten zien. Ik weet ook niet of het ooit nog zomer wordt Dat is alles wat ik dezer dagen kan neuriën, afkomstig uit een melancholiek lied van Brigitte Kaandorp. 

Bent u ook zo blij dat we januari in elk geval achter de rug hebben? De donkere dagen ná Kerst, die zijn het ergste. De feestverlichting is weer ingepakt en de hartversterkende oliebollenkramen zijn met de noorderzon vertrokken. Maar voor wie al moeite heeft met januari is februari helemaal tobben, als het nog oeverloos lang nat, koud en guur blijft. Lichtpuntje: het is geen schrikkeljaar, dus de maand telt slechts 28 dagen en dan is het gelukkig alweer maart. Alhoewel, ook in maart is de lente vaak nog in geen velden of wegen te bespeuren. Ach en wee. En zeggen: we laten de boel de boel en vliegen lekker voor een midweek naar Bora Bora, dat kan met goed fatsoen ook niet meer. Doorploeteren en volhouden, er zit niks anders op.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een gezegend mens met de man van mijn dromen, de baan van mijn leven, en een huis uit een sprookje. Heus, ik ben allerwegen tevreden. Maar ja, die winterblues… Gelukkig heb ik een puike remedie: taart bakken. Zo zonnig mogelijk, dus met ananas en kokos voor een wufte vleug tropisch geluk. Met daaronder een nuchter laagje appel, want het moet niet te gek worden allemaal. Voor de rest van de maand adviseer ik dat andere lied van Brigitte Kaandorp: ‘Ik heb een heeeel zwaaaar leven’, met de heerlijke regels ‘Nee, nee, maar echt waar’ en vooral ‘moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk’.

Zelf maken voor 6 personen

6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)

1 verse ananas

4 appels

½ citroen

50 g boter

50 g suiker

2 eetl gedroogde kokosrasp

wat losgeklopt ei

Oven voorverwarmen op 200 °C.

Laat het bladerdeeg iets ontdooien. Verwijder het plastic en plak ze op een vel bakpapier aan elkaar tot een lap van 2 bij 3 plakjes. Hevel over op een bakplaat. Rol/vouw de vier uiteindes een slag naar binnen tot een klein randje. Prik de bodem overal in met een vork. Bewaar in de koelkast. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes. Doe samen met een ferme kneep citroensap en 1-2 eetlepels suiker in een pan, breng aan de kook en laat onder een deksel ± 15-20 minuten sudderen tot appelcompote. Schil de ananas, snij in dunne plakken. Snij die vervolgens doormidden en verwijder de harde kern. Laat een grote koekepan (of twee) flink heet worden op het fornuis. Doe wat boter en suiker erin, laat smelten. Bak de stukken ananas aan beide kanten in een paar minuten mooi goudbruin. Doe het in porties met steeds weer wat boter en suiker en gebruik een tang. Bewaar de gare plakjes op een bord. Tot zover de voorbereiding.

Samenstellen: Verdeel de appelcompote over de deegbodem. Daarop mag dakpansgewijs de gekaramelliseerde ananas. Bestrooi met kokos. Kwast de deegrandjes in met losgeklopt ei. Bak ± 25-30 minuten onderin in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar is, ook aan de onderkant. Zowel warm als koud lekker.

Deeg

Waarom heeft elke Franse supermarkt wel twaalf merken koelvers rond roomboterbladerdeeg dat, allez hop, meteen in de taartvorm kan, terwijl wij in Nederland moeten knutselen met vierkantjes keihard diepvriesdeeg? Gelukkig gaan bij deze taart de plakjes gewoon meteen op de bakplaat, dat scheelt ergernis.

Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor. Bekijk meer recepten op trouw.nl/kokenmetkarin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden