Trijntje zingt 'Walk Along' op songfestival

Trijntje Oosterhuis presenteert in het AVROTROS-radioprogramma Gouden Uren op NPO Radio 2 haar inzending voor het Eurovisie Songfestival 2015. Beeld anp

Het liedje heet 'Walk Along', en het is een midtempo, goed mee te zingen popliedje zonder al te grootse gebaren. Op Radio 2 werd gisterochtend de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2015 gepresenteerd, waarmee Trijntje Oosterhuis Nederland in Wenen zal vertegenwoordigen.

Zo'n liedje levert natuurlijk een baaierd aan meningen op, die helemaal niets zeggen over het eindresultaat. Weet u nog, vorig jaar, dat 'Calm after the Storm', dat maar weinig kansen werd toegedicht? 'Vlakker dan je zou hopen', concludeerde deze krant, en zelfs songfestivalcommentator Jan Smit had vooraf zijn bedenkingen.

Het resultaat: het zilver, de beste plek sinds Teach In, Stockholm, 1975.

Het liedje is geschreven door Anouk, waarmee Oosterhuis op haar laatste plaat al samenwerkte. Met diezelfde Anouk werd twee jaar geleden de lijn ingezet om wat meer serieuzere artiesten af te vaardigen naar het songfestival, in plaats gelegenheidszangers. En zie, met Ilse DeLange en Waylon pakte dat vorig jaar pardoes goed uit.

Vorig jaar ging hun 'Calm After the Storm' pas in maart in première. Toch is de organiserende AVROTROS niet bang dat het nummer in mei, wanneer het spektakel in Wenen losbarst, te ver is weggezakt om de natie nog in hogere sferen te brengen. Dat het nummer onder een vergrootglas ligt door het onverwachte succes van vorig jaar begrijpt de organisatie, zegt een woordvoerder. Maar voor extra druk op Trijntje en Anouk zorgt dat niet: "Want voor onze ambitie maakt dat niets uit, die is, zoals ieder jaar, de winst."

Meningen en graadmeters
Eurovisiewatcher Cornald Maas omschreef het gisteren op de radio als een 'mooi midtempo energiek melancholiek nummer', waarop 'Trijntjes stem excelleert zoals je dat nog niet eerder hoorde'. Maar vooral belangrijk voor het songfestival: 'het liedje blijft hangen'. Nog een graadmeter: Twitter toonde zich gisteren overwegend enthousiast.

Vooruit, toch nog een mening: de Limburgse liedschrijver Gé Reinders 'die niks heeft met het songfestival' is enthousiast. "Best catchy. Je kunt het refrein zo meezingen. Dat lukt over vijf maanden ook nog wel. En ik vond het zo fijn dat het met een akoestische gitaar begon! Dat hebben The Common Linnets dan toch maar mooi bereikt."

Maar kunnen we al wat over de winkansen op het songfestival zeggen? "Nee man, dat is gewoon een casino."

Naschrift internetredactie
Maar wat vindt Trouw-muziekredacteur Joris Belgers, die dit artikel aanleverde, zelf eigenlijk van het liedje? Zonder dat we verwachten dat hij zich als orakel presenteert? "Ik vind het wel een lekker nummer. In de traditie van de Anouk-pop: het regent het hele liedje, en aan het einde breekt de zon door. Je kunt het meezingen, dat 'wajaja' in het refrein nestelt zich gelijk in je hoofd. Maar ik vind het ook wel een beetje een gemiste kans om iets bijzonders en afwijkends te doen, dat straks echt op gaat vallen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden