Trijntje strandt in halve finale

null Beeld getty
Beeld getty

Trijntje mag naar huis. Nederland mist dit jaar de finale van het Eurovisiesongfestival, nadat vanavond haar uitvoering van het nummer 'Walk Along' door de internationale vakjury's en televisiekijkers niet goed genoeg werd gevonden. In Wenen zongen de eerste zestien deelnemers om een plek in de finale van het songfestival, komende zaterdagavond. De eerste tien mochten door, Trijntje zat daar niet tussen.

Joris Belgers

Met de uitschakeling strandt de missie van organiserende omroep AVROTROS voortijds. En dat terwijl er na zeven jaar droogte de afgelopen twee jaar juist weer een stijgende lijn was gevonden. Anouk haalde in Malmö de finale, The Common Linnets kwamen vorig jaar in Kopenhagen zelfs tot een tweede plek. De verwachtingen rondom Trijntje Oosterhuis waren dan ook hooggespannen.

Wetten van songfestival
De uitsluiting hing al een beetje in de lucht, maar lijkt alsnog hard aan te komen in het Nederlandse kamp. Daniel Dekker van AVROTROS reageert direct na de uitslag teleurgesteld. "Want Trijntje is gewoon een geweldige zangeres en dan hoop je dat je op zijn minst de finale haalt. Maar dat zijn de wetten van het songfestival. Je kunt niet met droge ogen beweren dat die zangers van Albanië of Roemenië betere vocalisten dan Trijntje zijn, hoewel ik ook die van harte wil feliciteren."

"Trijntje heeft haar nek uitgestoken, daar wil ik haar voor bedanken en we hebben hier in Wenen een hartstikke leuke tijd gehad. Ik kan nog geen reden aanwijzen wat er verkeerd is gegaan, dit was gewoon de beste uitvoering tot nu toe."

Naar de finale:
Albanië
Armenië
Rusland
Roemenië
Hongarije
Griekenland
Estland
Georgië
Servië
België

De jurk
Was het liedje gewoon niet goed genoeg? Toen Trijntje Oosterhuis in december haar nummer voor het eerst op de radio zong waren de reacties lauw. Maar ja, de stemming in den lande rond The Common Linnets was een jaar geleden ook weinig enthousiast. Dit jaar laaide het songfestivalvuur in Nederland pas echt op door de heisa om Trijntjes jurk, en de vraag, welke jurk het nou uiteindelijk zou worden.

Ophef is aandacht, en aandacht betekent punten, in songfestivalland. Maar het mocht niet baten. Bij de bookmakers stond Trijntje er in de aanloop naar de halve finale niet best voor. Dat was vorig jaar ook het geval, maar waar Ilse DeLange en Waylon na de eerste repetitie flink opstoomden, zakte Trijntje juist verder weg in de voorspellingen van de bookmakers.

Ongenoegen over belichting
Op de dag van de generale repetitie uitte de zangeres nog haar ongenoegen over de belichting, ook was niet helemaal zeker of de plaatselijke cameraploeg wel overweg kon met alle aanwijzingen van de door AVROTROS meegebrachte regisseur Hans Pannecoucke.

Want beeld bij dit liedjesfestijn is belangrijk. En bij Trijntje gebeurde op het podium bar weinig. Waar andere landen aankwamen met dansende politieagenten, vallende blaadjes, rokende draaikolken of stemmige slagschaduwen, keek Trijntje eigenlijk alleen maar smachtend in de camera. Tevergeefs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden