null Beeld
Beeld

MuziekrecensieRCO Young

Tranen in de ogen bij het Concertgebouworkest Young

Klassiek
Concertgebouworkest Young
Glanert, Mendelssohn, Tsjaikovski
★★★★☆

Frederike Berntsen

De oren tuitten na de eerste uitvoering van het Concertgebouworkest Young, niet van de muzikale ­decibellen, maar van het applaus, ­gejuich en gejoel.

Dirigent Pablo Heras-Casado liet iedere instrumentgroep apart ­opstaan: geroffel van voeten op het podium, het enthousiasme van het publiek in de Grote Zaal van het Concertgebouw moet tot op straat te horen zijn geweest.

Gezwoegd en gezweet is er de ­afgelopen weken in het Akoesticum in Ede, waar meer dan 70 tieners uit Europa en daarbuiten samen waren gekomen voor het allereerste project van Young, het internationale jeugdorkest van het Concertgebouworkest.

Muziek tussen wal en schip

De spelers gaan met een missie naar huis, na het tweede concert in Brussel afgelopen zaterdag: klassieke muziek zo goed mogelijk ­onder de aandacht van leeftijdsgenoten brengen. Het ­enthousiasme van de jeugd spreekt hun eigen ­generatie aan, zo luidt de filosofie van het moederorkest.

Op het podium de leeftijd 14 tot en met 17 jaar, allemaal talentjes, maar tijdens de selectieprocedure was de motivatie van de jongens en meiden net zo belangrijk. Het ­orkest is knap ingezeept – de Amerikaan James Ross heeft gouden werk verricht – voordat Heras-Casado ­invoegde voor de concerten.

Detlev Glanert, voormalig ­huiscomponist van het Concert­gebouworkest, schreef voor de ­gelegenheid ‘Idyllium’, dat stevig werd aangepakt door de musici. De uitdagende momenten, de slimmigheden ­onderweg en de climaxwerking zijn niemand ontgaan, toch overheerste na de slotnoten een gevoel van ­‘muziek tussen wal en schip’.

Woeste levenslust in de Finale

Ook Julian Rachlin toverde geen glimlach op het gezicht van de ­toehoorder in Mendelssohns Vioolconcert. De charme en brille van het werk werden gehinderd door de kleine toon van Rachlins weinig spontane en verre van zinderende betoog. De helden zaten in het ­orkest, dat assertief begeleidde.

Nog een orkestrale triomf: ­Tsjaikovski’s Vijfde symfonie. ­Rafels hier en daar, natuurlijk, maar totaal onbelangrijk. Dit is de afdeling Young. Tranen in de ogen bij de hoornsolo in het tweede deel, bij de onweerstaanbaar energieke cellogroep en de woeste levenslust in de Finale. De organisatie zet in op minstens drie jaar Young. Top.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden