null Beeld

ColumnDoortje Smithuijsen

Trainen en tandenpoetsen tegelijk, want het kan altijd nóg nuttiger en efficiënter

Doortje Smithuijsen

Ik stond al klaar in de gang om mijn vriend gedag te kussen – hij moest voor zijn werk een paar dagen de stad uit – toen hij bedacht dat hij iets vergat. Hij liep op en neer naar de slaapkamer, deed zijn koffer open en kreeg die daarna natuurlijk niet meer dicht. Ik keek tien seconden toe hoe hij zijn spullen uitstalde op de grond, misschien twintig. “Hoelang duurt dit nog?”, vroeg ik toen. Mijn vriend keek verward op en antwoordde: “Twee minuten?”

Ik liep snel terug naar mijn werkkamer om daar nog twee minuten te werken, tot ik mijn vriend de koffer hoorde dichtritsen. Ik rende naar de gang om hem alsnog gedag te zeggen. Maar echt romantisch was het toen niet meer.

Ik hoor mensen zich weleens afvragen waarom de ‘what I do in a day’-video’s op You­Tube zo aanslaan. Daarin laten mensen – vaak jonge vrouwen – zien hoe ze opstaan, sporten, een smoothie maken, naar hun werk gaan, even wandelen, et cetera. Bij elke handeling wordt de precieze tijd vermeld, soms staat er zelfs een klok in beeld.

Hoewel het al met al nogal stompzinnige filmpjes zijn, passen ze wel naadloos bij de moderne obsessie met een efficiënte dag­indeling. In wezen zijn ‘what I do’-video’s audiovisuele handleidingen van een ‘succesvol’ leven; inclusief een schema dat de kijker zo kan overnemen. Je ziet nooit een filmpje voorbijkomen waarin iemand de hele dag op de bank hangt. Daar heeft niemand wat aan.

Winnen van de tijd door eeuwig jong te blijven

De afgelopen tijd krijg ik op mijn telefoon alsmaar gezondheidsreclames te zien met daarin vrouwelijke beroemdheden die tijdens mijn jeugd een jaar of dertig waren en nu schijnbaar nog steeds. Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kate Hudson: allemaal hebben ze een sportapp, legginglijn of ­pro­teïnepoeder in de aanbieding. Dichter bij huis heeft Yolanthe Cabau sinds kort een sport- en supplementenmerk.

Hoewel de producten enigszins verschillen, is de boodschap van deze vrouwen gelijk: als je je tijd en geld zinnig besteedt – aan mijn producten, bijvoorbeeld – win je van de tijd zelf, door eeuwig jong te blijven. Yolanthes sportvideo’s duren maar twintig minuten – daar kun je toch elke dag wel een momentje voor vinden?

Tandenpoetsen in een wall sit

Ik las eens in een interview met Arie Booms­ma dat hij zijn tanden poetst in een wall sit. Zo zie je maar, zei Boomsma, ook als je het druk hebt kun je nog aan je conditie werken. Boomsma profileerde zich zo – net als de vrouwen in mijn online reclames – als het prototype van de moderne, geslaagde mens; het bewijs dat er geen excuus bestaat om je tijd niet nóg wat nuttiger te besteden.

Toch voelde ik me niet tevreden, toen mijn vriend eenmaal de deur achter zich dicht had getrokken en ik de auto hoorde wegrijden. De paar zinnen die ik had opgeschreven tijdens het gehannes met de koffer, waren die de moeite waard geweest? Het idee dat onze samenleving steeds efficiënter wordt, maar tegelijkertijd steeds eenzamer – soms vind ik dat bijzonder goed invoelbaar.

Zelfs de wall sit tijdens het tandenpoetsen die avond kon die sombere gedachte niet uit mijn hoofd verdrijven.

Doortje Smithuijsen is filosoof en journalist en schrijft om de week over de dilemma’s in de online-samenleving. Meer stukken van haar hand vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden