Recensie

Tragedie in het oog van de Syrische storm

Insyriated speelt zich af in een appartement in de Syrische hoofdstad Damascus.  Beeld RV
Insyriated speelt zich af in een appartement in de Syrische hoofdstad Damascus.Beeld RV

Insyriated
Regie Philippe Van Leeuw
Met Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis
★★★☆☆

Tijden veranderen. Drie jaar geleden werkte Philippe Van Leeuw als cameraman aan een komedie die zich helemaal rond het appartement van een psycholoog in Beiroet afspeelt. Maar een komedie in Beiroet is niet het meest urgente verhaal uit deze regio, lijkt Van Leeuw daarna gedacht te hebben.

Hij koos voor Insyriated vrijwel dezelfde vorm, want het hele verhaal speelt zich af in een appartement in de Syrische hoofdstad Damascus. Maar komedie werd tragedie.

Terwijl buiten onafgebroken overvliegende helikopters en explosies te horen zijn, probeert een moeder haar familie bij elkaar te houden. Water en voedsel zijn schaars en de onzekerheid over familieleden die nog niet binnen zijn, is groot. Soms staan er mannen voor de gebarricadeerde deur waarvan niemand weet of ze te vertrouwen zijn. Om de spanning nog wat op te voeren, gebeurt er vroeg in de film iets verschrikkelijks op straat. Alleen de huishoudster en de oude moeder zagen het gebeuren en die willen het koste wat kost verzwijgen voor de anderen.

Je kunt het vals vinden dat Van Leeuw in de slotakte voor een makkelijke uitweg uit deze claustrofobische ellende kiest, want in werkelijkheid lopen dit soort situaties zelden goed af. Toch zal het tegen die tijd iedereen duidelijk zijn dat veel Syriërs door de oorlog in een ondraaglijke, uitzichtloze situatie zitten: de slachtoffers van een keiharde realpolitik in het Midden-Oosten. Aan het eind kunnen de gordijnen nog steeds niet open, want nog steeds kunnen elk moment de kogels binnen vliegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden