Tova Friedman met een foto van het moment dat ze werd bevrijd uit Auschwitz. Op haar arm de tatoeage die ze kreeg in het concentratiekamp.  Beeld AP
Tova Friedman met een foto van het moment dat ze werd bevrijd uit Auschwitz. Op haar arm de tatoeage die ze kreeg in het concentratiekamp.Beeld AP

Weekendtips

Tova Friedman (85) vertelt miljoenen TikTokkers over haar tijd in Auschwitz

De 85-jarige Holocaustoverlevende Tova Friedman leert jongeren op haar TikTok-account ‘Tovatok’ over de Holocaust.

Gabriella Codonesu

Toen de Joodse Tova Friedman op 11-jarige leeftijd naar de VS verhuisde, kon ze haar oren niet geloven. Leeftijdsgenootjes vertelden haar over allerlei avonturen uit hun jeugd: feestjes, vakanties, elk jaar op zomerkamp. Friedman had andere herinneringen: ze werd geboren in een Joods getto, en op haar zesde kwam ze terecht in concentratiekamp Auschwitz.

Wonder boven wonder overleefde Friedman haar ellendige kindertijd. En ze is nooit gestopt verhalen te vertellen over die periode. Eerst aan haar kinderen, later aan haar kleinkinderen. Haar kleinzoon Aron Goodman (17), besloot twee jaar geleden een van haar oorlogsherinneringen op TikTok te zetten, en een nieuwe TikTok-ster was geboren.

“Er ontstond een sneeuwbaleffect”, zei ze onlangs tegen persbureau AP. “We beseften dat dit een perfecte manier was om de Holocaust uit te leggen aan jonge mensen. Naar ons luisteren ze wel.”

Kampnummer

Friedmans TikTok staat vol met indrukwekkende verhalen. Zoals de keer dat ze als zesjarige haar kampnummer op haar arm kreeg getatoeëerd. “Mijn vriendinnen en ik waren aan het vechten wie eerst in de rij mocht. We dachten dat we eten kregen.”

Ze beschrijft zorgvuldig wat er toen gebeurde. “Ik keek heel aandachtig hoe een jonge vrouw een soort pen in inkt doopte en een stip op mijn huid zette. Ik wist niet wat ze opschreef, want ik herkende de nummers niet.”

De nummers staan nog op haar arm. Ze laten weghalen wil ze niet. Voor haar is de tatoeage een stille getuige van de oorlog. “Omdat sommige mensen nog steeds geloven dat de Holocaust nooit is gebeurd.”

Lees ook:
De Holocaust niet vergeten? Dat doe je vooral door Holocausteducatie

Hoe houd je, ruim zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog, de herinnering aan de Holocaust levend? Onderwijs is onmisbaar, maar dat niet alleen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden