Margôt Ros Beeld Jeroen Kleijne
Margôt RosBeeld Jeroen Kleijne

InterviewMargôt Ros

Toren C-actrice Margôt Ros is terug bij haar eerste liefde: het theater

Toren C-actrice Margôt Ros is terug bij haar eerste liefde: het theater. Ze staat deze zomer op de Parade in De Grote Actualiteiten Tombola.

Ally Smid

Ze wilde het stiekem al eerder, maar nu maakt ze er tijd voor: ze gaat weer spelen, het theater in. Toen actrice Margôt Ros (56) werd benaderd of ze met Randy Fokke mee wilde doen in een stuk van Nathan Vecht op de Parade, zei ze meteen ja. “Een heel leuke groep mensen, en de Parade is altijd een feest. Dat wordt twee weken genieten en mensen laten genieten.”

Het is een komedie met inhoud. Het gaat over hoe twee heel verschillende mensen reageren op het nieuws – ‘klimaat, #MeToo, enzo’. Fokke speelt een kapster (zuurstokroze jurk met witte haklaarzen) en Ros is haar klant (plissérok met parelketting). Het is een chaos, een tombola die je steeds op het verkeerde been zet. “Soms improviseren we, soms zijn het teksten waar ik nu nog hard op zit te zwoegen.”

En in december sta je in je eentje een maand lang in het Parktheater in Eindhoven.

“Ja! Het is niet iets wat ik ambieer: in m’n eentje op het podium, maar ik doe het toch. Het is een mix van cabaret en toneel en gaat over mijn leven, over wat mij bezighoudt. Het heet Brabantse nachten zijn lang en het wordt met een brok in je keel keihard lachen. Ik ga terug naar mijn roots, ik ben Eindhovense, hè?”

Betekent deze theaterwending dat je de tv vaarwel zegt?

“Ga weg, nee zeg. Maar toen ik met Maike Meijer Toren C bedacht, nam dat vanaf 2008 al mijn tijd in beslag. Acteren in tv-series van anderen doe ik nog steeds graag.”

Je markeert hiermee ook een periode dat het minder goed ging.

“Ik was drieënhalf jaar uit de running, ik viel op mijn hoofd tijdens een optreden, toen kwam corona en toen de oorlog. Samen met mijn vriend heb ik net een roman geschreven: Zeg maar Agaath, een feelgoodboek dat een beetje lichtheid aan het bestaan geeft. Ik heb een periode afgesloten van ziek zijn en rouw daarover, maar ik moet mezelf nog steeds goed in acht nemen.”

Je was ook nog actief in de Week van de Overprikkeling.

“Ja, als ambassadeur van de Hersenstichting en de stichting Onbeperkt Genieten. Ik heb gepleit voor prikkelarme onderdelen in musea en prikkelarme theaters. Niet alleen mensen met hersenletsel, ook overspannen mensen en ADHD’ers zijn vaak al moe voordat een voorstelling begint.”

Zit jullie Parade-voorstelling ook niet propvol prikkels?

“Haha, ja. Ik zou mensen die daar last van hebben aanraden ’s middags te komen, dan is het minder druk. Verder: oordoppen in doen en een zonnebril op. Heel gênant, maar ik heb dat ook lang zo gedaan. Je wordt echt blij van een voorstelling, en thuis is ook niet alles.”

De Grote Actualiteiten Tombola is drie keer per dag te zien op De Parade in Den Haag van 1 t/m 6 juli, en in Amsterdam van 12 t/m 17 augustus. Info: deparade.nl

Lees ook:

‘Het geluid van een plastic zakje met sla is het ergste geluid’

Margôt Ros is actrice, theater- en tv-maker. Samen met Maike Meijer maakte ze de VPRO-serie ‘Toren C’. Een klap tegen haar hoofd veranderde haar leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden