Review

Toptien Sandra Kooke

1. Stotijn, Breinl: Liederen Schubert, Berg, Wolf Onyx cd

2. Queyras, Tharaud: Schubert Arpeggione-sonate Harmonia Mundi cd

3. Moscow Soloists, Bashmet: Chamber Symphonies Onyx cd

4. Vanessa Wagner: Debussy Images & Estampes Ambroisie cd

5. Barenboim, Znaider, Zlotnikov: Mozart Pianotrio’s EMI cd

6. Egarr: Mozart Fantasias & Rondos Harmonia Mundi cd

7. Concertgebouworkest, Jansons: Sjostakovitsj Symfonie 7 RCO live cd

8. Staier, Sepec: Beethoven Vioolsonates Harmonia Mundi cd

9. Dawn Upshaw: Golijov ’Ayre’

Deutsche Grammophon cd

10. Netherlans Youth Choir, Ericson: Hjürtans Fröjd

Radio Nederland Wereldomroep cd

In het Mozartjaar 2006 kwam een lawine aan nieuwe Mozart-opnames tot stand. Het waren er zoveel dat ik soms een beetje plichtmatig een nieuwe cd in de cd-speler stopte. Bijvoorbeeld de cd met Mozarts pianotrio’s van pianist Daniel Barenboim, violist Nikolaj Znaider en cellist Kyril Zlotnikov. Wat kon je van zo’n gelegenheidstrio van ijdele musici verwachten, dacht ik vooraf. Maar gek genoeg greep ik steeds opnieuw naar deze muziek. Want wat een feest maken deze musici van Mozart!

Wie ook een feest maakt van Mozart, is de fortepianist Richard Egarr. Ook bij hem is Mozart geen truttig Rococo-componistje, maar een uitbundig en levendig genie. Op de fortepiano met zijn beperkte volume kan Egarr alle registers opentrekken, van pianissimo tot mezzoforte.

Datzelfde voordeel hebben fortepianist Andreas Staier en violist Daniel Sepec. Op een onlangs terugevonden oude viool uit Beethovens eigen bezit spelen Staier en Sepec sonates van Beethoven. Ook al zo’n verrassende, levendige cd.

Verrassend is zeker ook de aanpak van de in Engeland geboren pianiste Vanessa Wagner op haar cd met werken van Debussy. Van debussiaanse zweverigheid is hier niet veel te merken. Wagner brengt kleur, karakter en een gedegen structuur aan in de ’Estampes’ en ’Images’, waardoor ze dwingt tot luisteren.

Jean-Guihen Queyras (cello) en Alexandre Tharaud (piano) hebben een prachtig samengestelde cd gemaakt. Schuberts ’Arpeggione sonate’ vulden ze aan met losse werken van Schubert, Berg en Webern. De gekozen twintigste-eeuwse werken combineren uitstekend met Schubert. En wat zingt de cello van Queyras met een prachtige, sprekende toon.

Ook het Sjostakovitsj-jaar leverde mooie opnames op. Ik heb dit jaar een zwak gekregen voor de kamersymfonieën van Sjostakovitsj, Sviridov en Vainberg, heel intiem opgenomen door de Moscow Soloists onder leiding van Yuri Bashmet. Van een geheel ander karakter is de explosie die Mariss Jansons en het Koninklijk Concertgebouworkest bereikten in de Zevende (’Leningrad’) symfonie van Sjostakovitsj.

Een al wat oudere en een jonge zangeres trokken dit jaar de aandacht. De Amerikaanse Dawn Upshaw met haar voorliefde voor hedendaagse muziek hield een schitterend pleidooi voor de liederen van de joods-Argentijnse Osvaldo Golijov. Upshaws zingen laat je nooit koud door die vreemde mix van onschuld en emotie in haar stem. Ze combineerde dit ’Ayre’ prachtig met Berio’s ’Folksongs’, waarop Golijovs compositie een soort vervolg is.

Christianne Stotijn heeft nog lang niet de ervaring van Dawn Upshaw, laat staan haar beroemdheid. Maar wat een indruk maakt ze op beide cd’s die ze dit jaar uitbracht. Mijn favoriet is de eerste, waarop ze Schubert, Berg en Wolf zingt, vanwege het verbluffende inlevingsvermogen waarmee ze van de liederen stuk voor stuk kleine theaterwerkjes maakt. Net als Upshaw heeft Stotijn het talent om je rillingen te bezorgen.

Nog jonger zangtalent diende zich dit jaar aan op de cd van het Nederlands Jeugd Koor, gedirigeerd door een van de grootste koordirigenten van dit moment, Eric Ericson. De cd ’Hjürtans Fröjd’ met vooral Scandinavische werken is een hele mooie, bijzondere productie geworden, die veel belooft voor de toekomst.

Liederen van Franz Schubert, Alban Berg en Hugo Wolf door Christianne Stotijn en Joseph Breinl.

Onyx cd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden