Topstuk op een koopje

Op de grote najaarsveiling Tajan in Parijs heeft het Gemeentemuseum Den Haag een topstuk van de Italiaanse kunstenaar Mario Merz verworven. ,,En nog wel op een koopje'', zegt directeur Wim van Krimpen, die dinsdagavond thuis op de bank per telefoon meebood op het werk 'Vecchio bizonte della savanna' uit 1979. De veilingmeester sloeg af bij het bedrag van 86000 euro, wat Van Krimpen even naar adem deed happen. ,,Is de Merz nu van mij?'' vroeg hij toch maar even voor de zekerheid. Van Krimpen had het dubbele bedrag in zijn hoofd (en ook al gereserveerd) voor het monumentale werk, dat bestaat uit een beschilderd doek van 3.03 bij 4.10 m, waarop Merz met inkt en verf een bizon heeft afgebeeld en waaraan de kunstenaar de voor hem zo karakteristieke neonbuis en takken heeft toegevoegd.

Henny de Lange

Sinds het overlijden van Merz, vorig jaar, zijn de prijzen voor zijn werk geëxplodeerd, zegt Van Krimpen. ,,In de kunsthandel zijn bedragen van vier- tot zeshonderdduizend euro geen uitzondering meer.'' Dat de prijs voor dit topstuk relatief laag is, komt doordat niet in brede kring bekend was dat het geveild zou worden, veronderstelt Van Krimpen. Hem kwam via een kennis ter ore dat het aangeboden zou worden op de veiling in Parijs. Het Gemeentemuseum zal de 'bizon' een ereplaats geven in de semi-permanente opstelling van de 20ste eeuw, naast ander werk van Merz dat het al in de collectie heeft, waaronder Iguana uit 1987.

Mario Merz (1925-2003) was de belangrijkste kunstenaar van de Italiaanse Arte Povera en werd beroemd met zijn iglo-achtige bouwsels en zijn zoektocht naar de wetmatigheid van de natuur. Hij gebruikte bij voorkeur natuurlijke materialen als leisteen, bijenwas en jute en maakte daarmee vaak combinaties met glas, keramiek en neonlicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden