Topcoaches staan niet toe dat bond korfbal 'vermoordt'

PAPENDRECHT - Ieder jaar organiseert de korfbalbond (KNKV) onder de naam Road to Ahoy' vlak voor de zaalcompetitie een persbijeenkomst waarop de clubs zich presenteren en de bond het actuele nieuws meldt. Dit jaar ging deze presentatie niet door. Gevraagd naar de reden van de afgelasting liet het KNKV weten dat er geen nieuws was.

Fred Troost

Geen nieuws? Was er dan werkelijk niets te melden over de ambitieuze tv-plannen van het KNKV die het korfbal vaker, uitgebreider en mooier in de Hollandse huiskamers moeten brengen? Is er dan niet net een felle woordenstrijd gevoerd tussen bondsbonzen en topcoaches over de invoering van spelregelproeven? En is het soms niet interessant dat vormen van betaling de clubs in onzekerheid brengen en spelers tot shoppen aanzetten?

Vorig jaar werd vol trots gemeld dat het KNKV voor meer en betere korfbal-tv in zee was gegaan met Sport 1 (UPC) en SBS. Bij Sport 1 een wekelijkse samenvatting (achter de decoder) en bij SBS een korfbalmagazine, zo was de opzet, met meer camera's en daardoor van een hogere kwaliteit. En dat gedurende de hele zaalkorfbalperiode.

Het werd een flop. De uitzendingen begonnen pas in maart, vlak voor het einde van de competitie. De beelden waren mooi, maar van oudbakken wedstrijden. Het was dan ook de vraag of de financiële investeringen van het KNKV wel opwogen tegen het rendement uit sponsorbijdragen.

Nog in april meldde het KNKV dat voor het seizoen 2001-2002 eenzelfde constructie was overeengekomen, maar dan met meer uitzendingen. Dit optimisme kon het wankelende Sport 1 evenwel niet in de lucht houden en SBS bleek niet meer geïnteresseerd in een handjevol kijkers.

En zo geschiedde dat het KNKV weer bij de NOS belet vroeg, een pijnlijke gang naar Canossa, die de nationale nieuwszender met een driejarig contract niettemin goedgunstig honoreerde. Het gaat over samenvattingen uit ongeveer de helft van de veertien competitieronden. Bovendien is er een afspraak gemaakt voor het WK in 2003.

Geen korfbalmagazine, geen toezegging dat met meer dan één camera wordt geregistreerd, geen wekelijkse uitzendingen. En toch geen nieuws voor een persbijeenkomst?

Om topkorfbal voor het publiek attractiever en begrijpelijker (!) te maken ijvert een groepje spelkenners voor aangepaste en simpeler spelregels. Het afschaffen van het verbod op verdedigd schieten uit beweging is één van hun voorstellen. Toen dat naar buiten kwam, waren voor de topcoaches de rapen gaar. In een open brief kraakten zij het idee, omdat zij vreesden dat korfbal een soort basketbal zou worden. 'Marketingprietpraat', riepen de coaches. ,,Jullie doen aan navelstaren'', riposteerde bondsvoorzitter Van Dijk, wat aanleiding was voor een felle discussie. Omwille van de vrede en het korfbalbelang is het wapengekletter gestaakt, maar de meningen liggen nog ver uiteen. ,,Met die spelregelvoorstellen ga ik me nadrukkelijk bemoeien'', sprak PKC-coach Erik Wolsink zaterdag resoluut na de 16-11 winst tegen DOS/WK. ,,Als ze korfbal willen vermoorden, zullen ze van goeden huize moeten komen. Ik kan ook netwerken.''

Ruzie over spelregelproeven, het spel attractiever maken; zouden dat geen mooie onderwerpen voor een perspresentatie zijn geweest?

En dan is er de zaak Erik Simons, die in de zomer van PKC naar DVO verkaste, daar wegens blessures geen wedstrijd speelde en nu naar Deetos is overgestapt. DVO is woedend, want Simons zou er veel geld hebben getoucheerd. ,,De afstand van Papendrecht naar Bennekom brak me op'', gaf Simons ter verklaring. ,,Het is een geldkwestie'', vermoedt DVO. Simons ontkent dat hij eerst bij PKC is langs geweest, waar een anonieme sponsor de portemonnee wel wilde trekken, wat het PKC-bestuur voorkwam. Of er bij Deetos een andere mores bestaat is onbekend, maar feit is dat steeds opener over geld wordt gepraat. Als onkostenvergoeding, luidt het dan. Feit is ook dat er spelers in een auto van de club rijden, maar dat weer niet willen bevestigen. Zo wordt er heel wat afgerommeld in de marge van de reglementen, die nog steeds betaling aan spelers verbieden. Maar dat principe wankelt. ,,Als PKC dit jaar de finale niet haalt, halen we gewoon Dennis Voshart van Deetos'', sprak de voornoemde anonieme sponsor zaterdag. ,,Dan zul je eens zien wat voor ploeg hier volgend jaar staat.''

Hoezo geen reden voor een persbijeenkomst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden