RecensieKlassiek

Top-organist Jan Hage laat het Dom-orgel vibreren en schudden

null Beeld
Beeld

Klassiek
Jan Hage, orgel
Dialoog - Leven met de stem
★★★★

Christo Lelie

In de Utrechtse Domkerk valt niet alleen te genieten van een van de mooiste orgels van Nederland: het wordt ook nog eens bespeeld door een organist van internationaal niveau. Want dat is Dom-organist Jan Hage. Als geen ander weet hij in kerkdiensten het Woord te vertalen in eigentijdse en prikkelende orgelimprovisaties.

Zijn indrukwekkende cd ‘Dialoog’ bevat zes van dergelijke geïmproviseerde klankstukken die samen een filosofisch-theologische symfonie vormen. Hage liet zich inspireren door psalmen en gezangen. Dat leidde allesbehalve tot traditionele koraalvariaties: alleen in ‘Waarom moest ik Uw stem verstaan’ is de melodie van Liedboekgezang 941 een thematisch gegeven. In de andere improvisaties volgt Hage uitsluitend de teksten. Zo opent psalm 1 (“Stem van den beginne”) met een enkele toon die zich via minimalistische processen tot een ware klankorgie ontvouwt, waarin het orgel staat te vibreren en schudden. Nummer 4, “Victimae Paschali Laudes”, is een uitzinnig kakofonische toccata, die de kosmische strijd tussen leven en dood symboliseert. Daarna volgt in psalm 23 weldadige pastorale rust.

Hages onorthodoxe gebruik van het orgel als ‘klankfabriek’ is volledig gespeend van clichés en geijkte improvisatiestramienen. Jammer van enig gebonk in de kerk dat Hages boeiende verhaal soms verstoort. De cd hoort bij het boek ‘Leven met de Stem’ van Bart Gijsbertsen en Jan Willem Kirpestein, maar is een daarvan onafhankelijk klankdocument.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden