Toneelprijzen voor Heuer en Van der Heijden

Hein van der Heijden en Marlies Heuer zondag in Amsterdam. Beeld anp
Hein van der Heijden en Marlies Heuer zondag in Amsterdam.Beeld anp

Hein van der Heijden en Marlies Heuer zijn dit jaar de winnaars van de Louis d'Or en de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke hoofdrol. Van der Heijden krijgt de prijs voor zijn rollen in 'Vincent en Theo' en in 'Oom Wanja'. Heuer werd geëerd voor haar rol in 'Am Ziel'.

Redactie

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de 'Oscars' van de Nederlandse theaterwereld zondagavond bekend tijdens een gala in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De jury roemt Van der Heijden 'om de opmerkelijke ontwikkeling in zijn acteurscarrière, die dit seizoen culmineerde in twee indringende, expressieve rollen'. In zijn rol van Vincent van Gogh 'geeft hij gedreven en technisch knap gestalte aan de manisch-depressieve, getroebleerde geest van een kunstenaar'.

Verfijnde mimiek
Marlies Heuer is in 'Am Ziel' bijna 2 uur onafgebroken aan het woord met een extreem moeilijke tekst. Daarover zegt de jury: 'Een uitgekiende bewegingstaal en verfijnde mimiek ondersteunen haar uiterst muzikale tekstbehandeling.'

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol ging naar Gijs Naber voor zijn rol in 'Dood van een handelsreiziger'. 'Met zijn ingehouden felheid maakt hij grote indruk', aldus de jury. Frieda Pittoors ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol in 'De Russen!' Haar 'veelzijdigheid en zeggingskracht' worden geprezen.

De Appel
De elf uur durende productie 'Herakles' van Toneelgroep de Appel won de Toneel Publieksprijs. Dit is de prijs van het publiek, die tot stand komt door stemavonden in het land en stemmen via internet. Ruim 30.000 mensen brachten hun stem uit. Toneelgroep de Appel dreigt te verdwijnen door verlies aan subsidie.

De jury kende de Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan Adelheid Roosen en haar artistieke bureau Female Economy. Jakop Ahlbom ging naar huis met de VSCD Mimeprijs voor zijn voorstelling 'Lebensraum'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden