Toevluchtsoord van verslagen Trojanen ontdekt in Griekenland
Dat er iets was met een paard en een list, kunnen veel mensen wel oplepelen. Maar hoe het is afgelopen met de Trojanen die door de Grieken onder de voet werden gelopen, is minder bekend.
Historici vermoeden al lang dat een groep Trojaanse krijgsgevangen toestemming had gekregen een eigen stad, Tenea, te stichten. Ze gingen daarbij vooral af op verwijzingen in oude teksten. Sporadisch stuitte een archeoloog op een spoor. Het marmeren standbeeld van een jongen (de Kouros van Tenea) bijvoorbeeld, dat in de negentiende eeuw werd ontdekt.
De vondst van de resten van drieduizend jaar oude muren, deuropeningen en vloeren op de Peloponnesos leveren nu doorslaggevend tastbaar bewijs dat Tenea inderdaad heeft bestaan. Een groep archeologen maakte deze week de opbrengst van vijf jaar opgravingen bekend. Naast funderingen werd ook veel aardewerk opgegraven, afkomstig uit de vierde eeuw voor Christus tot en met de laatromeinse tijd. Dat wekt de indruk dat de inwoners ook na de inval van de Romeinen in 146 voor Christus stand wisten te houden.
Munten en juwelen
Vermoedelijk ging het de bewoners sowieso goed, gezien de vele juwelen, munten en vazen die de archeologen opgroeven. De locatie was dan ook gunstig, ten zuiden van de havenstad Korinthe. Uiteindelijk zou de stad zelf een eigen regering hebben gehad.
Maar hoe het leven van de ‘Trojaanse afstammelingen’ er echt heeft uitgezien en waarom Tenea ten slotte toch is verdwenen, is nog voer voor toekomstige historici en archeologen. “We hebben nu bewijzen van leven en dood gevonden”, zei het hoofd van het team van archeologen, Elena Korka. “En dit is nog maar een klein deel van de geschiedenis van deze plek.”
Lees ook:
Het mysterie van de verdwenen Griekse stad
Verborgen onder meters lava op het toeristeneiland Santorini ligt een van de grootste raadsels van de vroege Europese geschiedenis: de ruïnes van het Griekse Pompeï.