Toetanchamon's baard weer aangelijmd met hobbylijm

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Een schoonmaker die per ongeluk een duizenden jaren oud beeld omstoot, breekt, en vervolgens zijn stommiteit met hobbylijm probeert te verdoezelen. Het lijkt een scene uit Kuifje, maar in het vermaarde Egyptische Museum te Cairo is het nu echt gebeurd. En niet bij zo maar één van de meer dan 100.000 artefacten in het oudheidkundig museum. Het ongeluk trof een van Egypte's meest herkenbare iconen, in een van Cairo's belangrijkste toeristische trekpleisters.

Het gaat om het gouden begrafenismasker van farao Toetanchamon, 3300 jaar oud, in 1922 opgegraven door Britse archeologen. Deze blauw omwikkelde baard die onder het gouden masker uitsteekt, zou zijn afgebroken. En niet al te netjes weer zijn teruggelijmd.

De Britse krant The Guardian en de Arabische nieuwswebsite Al Araby al Jadeed berichtten gisteren over het ongeluk op basis van anonieme museummedewerkers - die vrezen voor hun baan. Tijdens de renovatie van het museum in oktober zou een schoonmaker de baard van het masker hebben afgebroken. In paniek besloot het hoofd van het renovatieteam niet het verantwoordelijke Ministerie van Oudheidkunde in te lichten, maar het zelf te repareren. Met een tube epoxylijm, verkrijgbaar bij de doe-het-zelf-handel. Een soort lijmt die niet eenvoudig te verwijderen is. En bij het duizenden jaren oude artefact ook nogal overenthousiast lijkt te zijn gebruikt.

Want inderdaad, op foto's van de Arabische website is een behoorlijk lelijke lijmrand te zien langs de geëmailleerd blauwe baard - die de goddelijkheid van de befaamde farao symboliseert. In een poging nog iets van het broddelwerk te verdoezelen zijn tevens krassen op het gouden masker terecht gekomen. En zo zullen de oude Egyptenaren hun Toetanchamon ongetwijfeld niet hebben willen eren. Het museum en het Ministerie voor Oudheidkunde hebben nog niet gereageerd.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden