Egbert-Jan Weeber als Antonie Kamerling. Beeld rv
Egbert-Jan Weeber als Antonie Kamerling.Beeld rv

FilmrecensieToen ik je zag

Toen ik je zag: over de dood van Antonie Kamerling

Toen ik je zag
Regie: Ben Verbong
Met Noortje Herlaar, Egbert-Jan Weeber, David Hofland
★★

Ronald Rovers

Verwacht geen finesse of gelaagdheid in Toen ik je zag, de verfilming van het boek van Isa Hoes over de dood van acteur Antonie Kamerling in 2010. En je zult niet teleurgesteld zijn. Dat is nou eenmaal de stijl van regisseur Ben Verbong. Klinkt misschien cru, maar dit is hoe het is.

In het geval van Toen ik je zag is dat ergens wel een voordeel. Geen leugens over wat er zich precies in het hoofd van de acteur afspeelde, want het probleem was nou juist dat niemand naar binnen kon kijken. En dus niet kon zien hoe ernstig het was. Al heeft Hoes er wel van alles aan gedaan. Esther, haar alter-ego in de film, spoort Kamerlings alter-ego Bastiaan aan om zijn medicatie te nemen. Om therapie te blijven volgen. Om te praten, om in ieder geval íets te zeggen. Maar hij raakt steeds verder weg. Hij zegt het één, doet het ander. Ze heeft steeds minder grip op hem. Verschrikkelijk om iemand zo uit zicht te zien verdwijnen.

In de film groeit die gekte te snel, maar is nog net geloofwaardig. Het is eigenlijk ook niet goed mogelijk om de kijker in iemands gekte mee te nemen als je een film zo sterk op plot baseert, maar goed. Acteur Egbert-Jan Weeber werkt met de middelen die hij ter beschikking had.

De suggestie aan het eind dat Esther het onvermijdelijke had kunnen verhinderen als ze sneller thuis was geweest, dat moet wel gezegd, is een onacceptabele simplificatie van de werkelijkheid. Daarom die twee sterren en niet drie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden