VolgenContactadvertentie

Toen een rendez-vous nog via de krant ging

null Beeld

‘Donderdagmiddag half 4 zal ik op de door u opgegeven plaats zijn.’ Het is slechts een van de oude contactadvertenties die te vinden zijn op instagramaccount @liefdevantoen.

Charlot Verlouw

‘Ik smacht naar u, kom morgen.’ ‘Liefhebben. Ja. Ja.’ ‘Weest verzekerd van liefde en trouw.’ Kom daar maar eens om op de huidige datingmarkt. Dit soort hartekreten zie je niet zomaar op datingapps. De zinnetjes komen uit contactadvertenties in kranten van 1840 tot 1940. Schrijver Mark Traa verzamelt ze op het instagram­account @liefdevantoen.

Dat doet hij al sinds 2016. In 2017 werden de oproepen gebundeld tot een boek: ‘Steeds blijf ik u beminnen, liefdes­oproepen uit vervlogen tijden’. Traa bladert voor zijn verhalen regelmatig door oude kranten in database Delpher en komt dan de oproepen tegen, vertelde hij in 2017 aan deze krant. De teksten zijn noodgedwongen kort, en daardoor kleine kunstwerkjes: “Kunstwerkjes die een ongefilterd inkijkje geven in het liefdesleven van onze voorouders. Intiemer dan dit krijg je het niet.”

Het is maar goed dat Traa na de publicatie van het boek niet gestopt is met het plaatsen van de oproepjes. Het is een prettig intermezzo op een instagramfeed vol avocadosalades en hippe influencers: even stilstaan bij het hartzeer van ‘Moppie’, die in 1895 plaatste: ‘WILLEM, Te vergeefs gewacht, ik smacht naar u, kom morgen.’ Hoe zal de ontmoeting tussen Marie en haar vrijer in 1889 afgelopen zijn? ‘Mejuffrouw Marie. Donderdagmiddag half 4 zal ik op de door u opgegeven plaats zijn.’ Het kan ook (veel) korter: in 1927 verscheen enkel de tekst ‘IK KOM’ in de krant. Van wie, voor wie en waarom dit werd geplaatst? Een raadsel.

Heerlijk om doorheen te scrollen en bij weg te zwijmelen, als je op Tinder weer even genoeg naar links hebt geswipet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden