Recensie

Tjibbe Veldkamp steekt in 'Handje?' de draak met onattente vaders

Beeld rv

Als je vader niet naar de dierentuin wil zoek je gewoon de hand van iemand die wel die kant op gaat. 

Tjibbe Veldkamp
Handje?
Ill. Wouter Tulp. De Fontein; 32 blz.
€13,50
Vanaf 3 jaar

Op woensdag 24 januari a.s. gaan de Nationale Voorleesdagen van start en strijken politici en bekende Nederlanders neer op scholen en kinderdagverblijven voor het jaarlijkse fotomoment tijdens het Voorleesontbijt. Voorlezen is belangrijk en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen, luidt al vijftien jaar de mantra. 

Dat is heel erg waar, maar welk boek je daarvoor kiest, is cruciaal. Het prentenboekenaanbod is ruim en op artistiek gebied valt er veel te beleven. Toch zijn zuivere teksten schaars. Voor jonge kinderen moet je helder zijn, wil je ze mee krijgen.

Een schrijver die het genre perfect beheerst, is vijfvoudig Zilveren Griffel-winnaar Tjibbe Veldkamp. Hij kiest consequent de kant van nieuwsgierige peuters en kleuters die de wereld willen ontdekken. Daarbij worden ze nogal eens gehinderd door hun overbezorgde of juist haastige ouders, zoals in ‘Handje?’, waarin hij de draak steekt met onattente vaders.

Anna heeft een plan

Anna loopt met haar vader over straat en heeft een plan: ‘Ik ga bij de apen kijken,’ zegt ze beslist. ‘Nee hoor,’ zegt haar vader, zonder op te kijken van zijn telefoon. ‘Jij gaat mee naar huis. We gaan zo eten. Handje?’ Op de volgende bladzijde ziet Anna een vader die met zijn zoon richting dierentuin gaat. ‘Dus toen nam ze die.’ En zo begint een hilarisch avontuur waarin Anna, heerlijk opportuun, steeds opnieuw van handje blijft verwisselen, tot ze uiteindelijk een vader vindt die wel doet wat zij wil. Aan de hand van een mandril zwiert ze door bomen, springt ze over pinguïnschotsen en hobbelt ze mee in een kangoeroebuidel.

Veldkamps tekst is kernachtig raak én grappig en geeft tekenaar Wouter Tulp alle ruimte om de boel flink te laten ontsporen. Tulp tekent de verschrikte zebra’s en apen met veel kleur, vaart en precisie.

De vaders zijn verdiept in hun muziek, maken foto’s of bestuderen de wilde dieren, maar wie er aan hun arm hangt, daar hebben ze geen oog voor. Voor de oplettende kleuter is er nog een extra verhaallijntje: dat van de gele gleufhoed, die wordt weggegrist door een apenhandje en daarna een eigen reis maakt door het boek. ‘Handje?’ biedt plezier aan voorlezer én kind en nodigt door het verrassende slot uit tot opnieuw lezen. Een uitstekende titel om deze Voorleesdagen mee te beginnen.

Bas Maliepaard heeft enkele maanden verlof.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden