Review

TIRADE

Tirade opent met vier nieuwe gedichten van Hanny Michaelis, gedichten die er wezen mogen en die wat toon en eenvoud betreft van niemand anders dan van haar kunnen zijn. Het nummer bevat een overvloed aan uitstekende poëzie: van Arjan Duinker, Wim Hofman, Erik Menkveld, Harry Mesterom, Neeltje Maria Min, Toon Tellegen en Anne Vegter. Deze rij namen maakt duidelijk dat Tirade een brede smaak heeft, met misschien een voorkeur voor poëzie waarin het gewone vreemd wordt gemaakt. Heel ver hierin gaat Tonnus Oosterhoff, die op de proeven van zijn gedichten tekst ernaast en zelfs er overheen heeft geschreven, kennelijk uit behoefte het bij hem toch al gebroken tekstbeeld nog verder aan te tasten. Een curiosum.

T. van Deel

Arie van den Berg, behalve dichter ook cultuurhistoricus, draagt een prachtig essay bij over 'Het droeve lot van juffrouw Skinker', een zeventiende-eeuwse vrouw die met een varkenskop ter wereld kwam. Van den Berg is goed thuis in de wereld van wonderlijke verhalen, sprookjes, volksgeloof, straatliedjes en centsprenten en hij kan er spannend en geestig over schrijven (zie ook zijn boek 'Van binnen moet je wezen' uit 1989).

Guus Middag vervolgt gelukkig 'Het Van Geel Alfabet'. Het tweede supplement bestaat weer uit allerhande wetenswaardigheden in verband met leven en werk van de dichter Chr.J.van Geel. Er staat onder meer een nooit gepubliceerd gedicht in over ijshockey, 'een van de weinige en waarschijnlijk een van de eerste ijshockeyverzen uit de Nederlandse literatuur', denkt Middag:

IJSHOCKEY

Messen onder de voeten,

knuppel in de hand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden