Tips

Tips

Rinus Spruit (samensteller)
De Wonderdokter. Albert Willem van Renterghem
Cossee; 218 blz. € 20,99

Een simpele plattelandsarts uit het Zeeuwse dorp Heinkenszand groeide uit tot de arts die de psychoanalyse in Nederland zou introduceren en als een van de weinige Nederlandse artsen Carl Gustav Jung en Sigmund Freud ontmoette. Deze Albert Willem van Renter­ghem schreef het allemaal op in zijn ‘Autobiographie’, een document van 1300 pagina’s dat journalist Rinus Spruit aantrof in het gemeentearchief van Goes. De persoonlijke toon van deze medische rising star maakt ‘De wonderdokter’ tot een fascinerend boekje. Alleen al de beschrijvingen van de eenvoudige huisjes waarin Van Renterghem als jonge arts zijn ernstig zieke, onhygiënische, stinkende patiënten bezoekt, geven een schrijnend beeld van de boerenarmoede aan het eind van 19de eeuw. Van Renterghem doet veel bevallingen (kwam eens 20 minuten met zijn arm in een baarmoeder vast te zitten bij het verwijderen van de placenta omdat de kring­spier van de baarmoederhals krachtig samentrok en hij zijn arm niet meer kon terugtrekken), verwijdert ogen en opereert liesbreuken op keukentafels. Een paar jaar later sterft zijn enige dochtertje onder zijn eigen handen tijdens een operatie van haar luchtpijp, die hij dan uit wanhoop voor het eerst verricht. De ambitieuze dokter komt op het spoor van de hypnosetherapie, en tijdens zijn opleiding bij arts Liébeault in Nancy verandert zijn blik op de geneeskunde geheel. Arts/schrijver Frederik van Eeden komt bij zijn slaapsessies kijken en stelt hem voor samen een praktijk te beginnen in Amsterdam. Die samenwerking zou hem veel brengen, tot in Freuds spreekkamer toe.

Jannah Loontjens
Als het over liefde gaat. Literaire pelgrimage in Umbrië
Podium; 220 blz. € 21,50

Frida Vogels-fan Jannah Loontjens maakt samen met haar geliefde, Jamal, een wandeling door Umbrië, in de voetsporen van de schrijfster. De publiciteitsschuwe Vogels wil Loontjens niet ontmoeten maar stuurt haar wel de wandelroute op, alleen die wijkt anno 2018 nogal af van de tocht die Vogels een halve eeuw eerder ondernam. Hitte, de autoweg en inspanning zetten de relatie onder druk. “Had ik deze wandeling liever in mijn eentje ondernomen?” peinst Loontjens. “Ja, beslist. Alleen in de natuur, eenzaam de elementen trotserend, ongehinderd de eigen gedachten volgend, eenzaam ontwakend in de ochtend, iets waar ik sowieso van houdt... Toch had ik me in mijn eentje ook ongelukkig gevoeld, in die berm langs de ­autoweg. Misschien kan ik me juist wel zo vrij en optimistisch voelen omdat Jamal alle gepieker op zich neemt.”

Irma Achten
Augustus
Van Oorschot; 251 blz € 22,50

De zestienjarige scholier David raakt wild verliefd op de veel oudere Chileense Merce, nadat hij haar en haar Nederlandse echtgenoot uit de Vecht heeft gered, waar ze door een ongeluk in beland zijn. “Ze haalde haar hand naar me uit en wat een klap in mijn gezicht had moeten worden, veranderde door de weerstand van het water in een suffe aai. Wanhopig keek ze langs me heen en zocht een uitweg. Ik greep haar armen. Ze vernauwde haar ogen en keek me aan. Even maar, een flits verlicht door de lamp boven mijn wenkbrauwen.” Filmmaker Irma Achten maakte ‘Belle’, ‘Marie Antoinette is niet dood’ en ‘Babs’, met Brigitte Kaandorp in de hoofdrol. Ze schreef ook enkele libretto’s . Haar debuutroman ‘Augustus’ is geïnspireerd op de Engelse memoir ‘The monument’ (1988) waarin Tim Behrens de turbulente liefdesgeschiedenis van zijn broer Justin en diens geliefde Ursula Behrens beschreef. 

Roel Janssen
De afrekening. Hoe ING langs de rand van de afgrond scheerde
Balans; 256 blz. € 21,99

Journalist en thrillerauteur Roel Janssen waagt zich ook aan een boek over de spannende tijd van de ineenstorting van de Nederlandse bankensector. Al veel over geschreven, maar bankiers blijven dankbare personages voor een spannend boek over hoog stijgen en diep vallen, goed en kwaad, macht en geld. Terwijl de financiële crisis zich aanvankelijk leek te beperken tot Fortis en ABN Amro, was het financiële drama bij ING uiteindelijk nog groter. Neelie Kroes in Brussel, minister van financiën Wouter Bos en DNB-directeur Nout Wellink moesten ervoor zorgen dat deze bank, too big too fail, overeind zou blijven. Maar ING’ers zouden voelen dat dit pijn deed: in Brussel werden ze ontvangen in noodlokalen met slechte stoelen en dito koffie. Wel iets anders dan het comfort in hoofdkantoor ‘De Schoen’. Een boek vol prikkelende anekdotes van achter de schermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden