Review

Tips voor het gesprek met de juf

Het schooljaar is alweer enkele weken op gang en het wordt tijd voor de eerste ouderavonden met de zogeheten tien-minuten-gesprekken: dé kans om eens van de juf of meester om te horen hoe het met de kinderen gaat op school. Maar hoe bespreek je in deze korte tijd alles? En hoe voorkom je dat de juf zich op haar teentjes getrapt voelt als je zegt dat ze best wat meer op pesten mag letten?

Edwin Kreulen

Schooladviseur Ard Nieuwenbroek en leraar/journalist Ivo Mijland schreven er dit jaar een boekje over: 'Het 10-minutengesprek met leraren: een handreiking voor ouders'. Slechts één hoofdstuk gaat over het tien-minuten-gesprek. De rest van het boek bevat achtergrondinformatie over het schoolsysteem, zodat ouders bijvoorbeeld weten wat de juf bedoelt als ze zegt dat 'Tim misschien eens naar de RT'er moet' (naar de remedial teacher op school). Ook geven de auteurs meer algemene communicatie-adviezen, zoals: begin met een (gemeend) compliment en vertel daarna wat je niet goed vindt.

De centrale tip van de auteurs is: behandel de leraar als partner. Samen moet je ervoor zorgen dat het goed gaat, een confrontatie-model heeft veel minder zin. Maak vanuit deze grondhouding afspraken met de leraar, waarin je vastlegt wat iedereen doet, dus ook de ouder zelf. Je kunt wel in harmonie beslissen dat het kind meer huiswerk moet maken, maar wie doet wat om dat te bereiken? Nieuwenbroek en Nijland adviseren dit schriftelijk vast te leggen, iets waarop niet iedere juf zal zitten te wachten. Houd de leraar aan deze afspraken, en wacht daarmee niet tot de volgende ouderavond.

De belangrijkste tip staat niet zo duidelijk in het boek: neem direct het initiatief en stel aan de orde wat je besproken wilt hebben, want de juf is zo weer gevlogen naar andere ouders. En aarzel niet de meester ook eens voor, tussen of na schooltijd aan te spreken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden