FilmrecensieThe Human Voice

Tilda Swinton triomfeert in afscheidsmonoloog

Swinton, afwisselend in het rood en blauw gekleed, laat je de gekmakende pijn voelen van een vrouw die in de steek is gelaten door haar geliefde.
 Beeld
Swinton, afwisselend in het rood en blauw gekleed, laat je de gekmakende pijn voelen van een vrouw die in de steek is gelaten door haar geliefde.

The Human Voice
Regie: Pedro Almodóvar
Met Tilda Swinton
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Als er iets moois is voortgekomen uit de coronatijd, dan is het wel de eerste samenwerking tussen de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar en de Schotse actrice Tilda Swinton. Almodóvar, de maestro van het filmisch surrealisme, maakte een verrukkelijke, hedendaagse bewerking van Jean Cocteau’s klassieke stuk La Voix Humaine (1928) dat met één actrice in één ruimte wel lijkt gemaakt voor het filmen in lockdown.

De korte film van dertig minuten wordt aangeboden in combinatie met een vijfenveertig minuten durend interview met de makers; Swinton speelt een vrouw van middelbare leeftijd die een telefoongesprek voert met de man die haar heeft verlaten. In de oorspronkelijke, veelvuldig opgevoerde monoloog (denk aan Anna Magnani in de film L’Amore uit 1948 of Halina Reijn in de bewerking van Ivo van Hove uit 2009) ligt de nadruk op de mentale aftakeling van de vrouw.

In Almodóvars opvallend frisse en kleurrijke versie is de wanhoop ook niet ver weg. Swinton, die beurtelings in koel blauw en dramatisch rood verschijnt, laat je de gekmakende pijn en eenzaamheid voelen van iemand die in de steek is gelaten door z’n geliefde. Maar bij Almodóvar zie je ook hoe de vrouw in de loop van de tijd is veranderd. Cocteau gaf haar geen overlevingskans, Almodóvar wel; Swinton speelt een moderne vrouw met morele autonomie.

Heerlijk hoe ze met een bijl in de hand de vierde wand doorbreekt en vanuit haar huis de filmstudio in stapt, en hoe Almodóvar met de camera boven het appartement gaat hangen, zodat de indruk ontstaat van een poppenhuis waar ze uitbreekt.

Te zien op Picl en Vitamine Cineville

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden