Zangeres Naaz

 Beeld Judith Jockel
Zangeres NaazBeeld Judith Jockel

WeekendgidsZien horen volgen doen

Tijdgeest weekendgids: van een zelfbewuste show van Naaz tot het Irish Pub Festival

Maaike Bos

HOREN
NAAZ - JIN JÎYAN AZADÎ

Koninklijk Theater Carré, Amsterdam
27 januari

Op haar negentiende won zangeres Naaz Mohammad twee Edisons (voor de clip van ‘Words’ en als beste nieuwkomer). Op haar eenentwintigste maakte ze een heel ander album over haar onzekerheid en depressies. Nu is de Rotterdamse met Koerdische roots (24) opnieuw terug, met haar zelfbewuste show Jin, Jîyan, Azadî (vrouw, leven, vrijheid). Een verhaal over niet meer bang zijn voor mensen die je klein willen houden. Carre.nl.

DOEN
WOESTE ROUTE SALLAND

De Sprengenberg, Overijssel

Deze dagwandeling op Landgoed De Sprengenberg (16 km) klinkt natuurlijk woest aantrekkelijk, maar je moet echt urenlang willen dwalen langs hei, dichte bossen, akkers en weides. Er is ook een familieroute (1,2 km) vanuit herberg Erve de Pas. Kinderen kunnen daar bovendien een bosspel doen en een code kraken, of kinderspeurtocht Wout de Wolf doen. Natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-sprengenberg.

ZIEN
80 JAAR TOONDER STUDIO’S

Museum of Comic Art, Noordwijk
t/m 21 mei

Generaties groeiden op met de stripjes van Olivier B. Bommel en Tom Poes. En wie kent niet de film Als je begrijpt wat ik bedoel, over draak Zwelgje? Marten Toonder begon zijn Toonder Studio’s 80 jaar geleden, maar vele (bekend geworden) tekenaars produceerden daar strips, (teken)films en reclame-uitingen tussen 1942 en 2010. In deze tentoonstelling staan de strips en het maakproces centraal. Museumofcomicart.nl.

DOEN
IRISH PUB FESTIVAL

Deventer
3 en 4 februari

Dertig jaar Ierse folk in dertien kroegen of zaaltjes: het Irish Pub Festival is terug na twee jaar corona-afwezigheid. Vrijdag 3 februari begint het met een gratis toegankelijke afterwork-borrel met livemuziek bij brouwerijcafé Davo. Op zaterdagmiddag zijn er onder andere Open Ierse Sessies op verschillende locaties. Op de closing party zaterdag (21 uur, weer gratis entree) in Davo een concert van The Shannons. Irishpubfestival.nl.

HOREN
WOLFGANG HET WONDERJONG (8+)

WOLFGANG, HET WONDERJONG Beeld x
WOLFGANG, HET WONDERJONGBeeld x

Theateralliantie & Theater Oostpool
t/m 10 april

‘Een feest voor geest, oog en oor’ schreef theaterrecensent Hanny Alkema in haar allerlaatste recensie in Trouw over deze vijfsterren-familievoorstelling. Het speelse muziektheater over Wolfgang Mozart heeft een flitsend tempo en snijdt moderne thematiek aan, zoals ouderlijke bemoeizucht, concurrentie, en hoe grote talenten worden behandeld - of uitgebuit door hun managers, zoals met Amy Winehouse en Britney Spears gebeurde. Wolfgang.nu.

ZIEN
PROCESS - DESIGN DRAWINGS FROM THE RIJKSMUSEUM

Design Museum Den Bosch
t/m 12 februari

“Zonder tekeningen geen kunst, zonder tekeningen geen design”, schrijft het museum. In deze unieke tentoonstelling zijn voor het eerst ontwerptekeningen te zien uit de periode 1500 - 1900, verzameld door senior conservator Reinier Baarsen van het Rijksmuseum. Je ziet hoe de ideeën voor allerlei spullen ontstaan, van vazen, stoelen en klokken, of kachels, sleeën en koetsen, en volgt het ontwerpproces. Designmuseum.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden