Tamino’s tweede album Sahar verscheen in september. Beeld
Tamino’s tweede album Sahar verscheen in september.

Weekendtips

Tijdgeest weekendgids: van de Belgische Jeff Buckley tot een tuin der lusten aan zee

Maaike Bos

HOREN
TAMINO

Gashouder, Amsterdam
2 maart

In een indrukwekkende tour door allerlei landen van Europa geeft de Belgisch-Egyptische zanger Tamino (26) alleen dit ene concert in Nederland. Zijn eerste single Habibi (2017) maakte veel indruk en leverde hem de bijnaam ‘De Belgische Jeff Buckley’ op; langzame liedjes maar dan met oosterse invloeden. Afgelopen september kwam zijn tweede album uit, Sahar, de opvolger van Amir (2018). Na Europa tour hij verder door Amerika. Gashouder.nl.

ZIEN
ELMAR TRENKWALDER: TUIN DER LUSTEN

Museum Beelden aan Zee, Den Haag
t/m 19 maart

De Oostenrijkse kunstenaar Elmar Trenkwalder (1959) brengt in zijn uitbundige beelden de barokarchitectuur uit zijn land in herinnering. Zijn grote, keramische beelden krioelen van zinnelijkheid. Oud-Griekse zuilen lopen over in fallische vormen en ineengestrengelde mensfiguren. De beelden nemen de vormen aan van architectonische heggen, fonteinen en groeiende boomstammen, en in de centrale sculptuur kun je zelfs dwalen. Beeldenaanzee.nl.

Trenkwalders ‘Tuin der lusten’. Beeld
Trenkwalders ‘Tuin der lusten’.

DOEN
WORKSHOP EMAILLEREN

Museum Ravenstein, Noord-Brabant

Glanzende glazuurlagen op metaal, met fascinerend diepe kleuren: dat is emaille. Gebruikt voor kommetjes, schaaltjes, of sieraden bijvoorbeeld. Liefhebber en kunsthistoricus Marie Rozendaal richtte ervoor een museum op in vestingstad Ravenstein, dat ook een grote collectie vlakglas heeft. De wekelijkse cursus emailleren houdt het ambacht levend. Leer het proces van een expert en maak de mooiste creatie om mee naar huis te nemen. Museumravenstein.nl.

ZIEN
BOUDEWIJN SWANENBURG: ABSTRACT NATURE

Warnars & Warnars Art Dealers
Haarlem
22 februari t/m 15 maart

Deze voormalig ruimte-onderzoeker en gepromoveerd astrofysicus is een atypische fotograaf. Boudewijn Swanenburg (1941) dook na zijn wetenschappelijke carrière de fotografie in. Zijn werk van geabstraheerde natuur (close-ups van boombast bijvoorbeeld, bewerkt naar vorm, kleur of structuur) vult deze maand veertien pagina’s in het internationale fotografie-kwartaalmagazine Frames. Daarbij aansluitend stelt galerie Warnars & Warnars in Haarlem acht foto’s tentoon. Warnarsartdealers.com.

Fotograaf Boudewijn Swanenburg vult deze maand veertien pagina’s in kwartaalmagazine ‘Frames’. Beeld Boudewijn Swanenburg
Fotograaf Boudewijn Swanenburg vult deze maand veertien pagina’s in kwartaalmagazine ‘Frames’.Beeld Boudewijn Swanenburg

HOREN
THE AFRICAN MAMA’S: GRACELAND THE CONCERT

De Meerpaal, Dronten
2 februari (t/m 16 april)

The African Mamas zijn na vijf jaar terug met een Nederlandse tournee. Paul Simon kreeg in de jaren tachtig een cassettebandje van een band met opzwepende Soweto-sound, en besloot te gaan samenwerken – tegen de culturele boycot van Zuid-Afrika in. De stuwende gitaren, bas, drums, accordeon én het vrouwenkoor leidden tot het legendarische album Graceland. Dgtheater.nl/voorstelling/the-african-mamas.

Marco Goecke liet zich voor zijn choreografie inspireren door Cees Nooteboom.  Beeld Rahi Rezvani
Marco Goecke liet zich voor zijn choreografie inspireren door Cees Nooteboom.Beeld Rahi Rezvani

ZIEN
IN THE DUTCH MOUNTAINS

Nederlands Dans Theater (NDT)
9 februari t/m 5 maart

Nederlandse bergen: een absurde wensdroom. Deze dansvoorstelling van de Duitse associate choreograaf Marco Goecke (50), is geïnspireerd op het gelijknamige lied van The Nits uit 1987 en op Cees Nootebooms fictieve roman In de bergen van Nederland. Over vertrouwdheid, verbondenheid én de absurditeit van het leven. Goecke ontving vorig jaar de prestigieuze Jirí Kylián Ring. Ndt.nl/agenda/in-the-dutch-mountains.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden