Heropening cultuursector

Theaters en musea gaan weer open: maar moeten we straks in de rij voor een staafje in de neus?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Culturele instellingen mogen na een half jaar weer beperkt open. Vanaf 5 juni zijn bezoekers welkom in de meeste theaters, musea en bioscopen. Sommige zalen kiezen ervoor pas in september open te gaan. Waar krijgen wij, de bezoekers, mee te maken?

Ally Smid en Harmen van Dijk

Moet je je laten testen om een theater of concertzaal in te kunnen?

Nee. Gabbi Mesters, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD): “Zalen kunnen vanaf 5 juni open zonder test voor vijftig mensen en voor grote zalen geldt de anderhalvemetermaatregel. In een zaal met meer dan 1000 stoelen kunnen dan 250 mensen. Mochten zalen meer publiek willen, dan kunnen ze sneltesten of vaccinatiebewijzen vragen. We hebben enorm gelobbyd om tot deze beslissing te komen. En GroenLinks heeft hiervoor in de Eerste Kamer een essentiële rol gespeeld. Het biedt perspectief dat er weer wat kan, maar financieel is het nog totaal niet rendabel. We gaan ervan uit dat we op 1 september weer onder normale condities open kunnen.”

Kan ik al kaartjes kopen voor voorstellingen en concerten vanaf 5 juni?

Dat verschilt per theater en concertzaal. Sommige zalen gaan op 5 of 9 juni open, het Concertgebouw waarschijnlijk op 11 juni, andere nog weer later. Veel theaters hebben ook een maatschappelijke functie gekregen, sommige zijn tijdelijk vaccinatiepost geworden, of scholen houden er hun schoolmusicals. Bovendien trokken veel producenten zich terug.

Ook de Amsterdamse Kleine Komedie (cabaret, kleinkunst) gaat pas in september open. Directeur Vivienne Ypma: “Vanaf dan hebben we een geweldig programma in de aanbieding, met onder anderen Lucky Fonz III, Sanne Wallis de Vries en het nieuwe comedytalent Glodi Lugungu. Om nu voor een maand het hele apparaat weer op te tuigen voor 134 in plaats van 500 mensen, dat is financieel niet te doen. En een cabaretier moet ook ingespeeld zijn, die wil een paar try-outs doen voor de première.”

Het Oerol-festival, in 2019.  Beeld EPA
Het Oerol-festival, in 2019.Beeld EPA

Waarom mag het Holland Festival al op 3 juni live beginnen, terwijl Oerol dit jaar niet bij te wonen is maar de Parade weer wel?

De overheid heeft het Holland Festival (t/m 27 juni) aangewezen als testevenement. Holland Festival-directeur Emily Ansenk legt uit: “We waren natuurlijk veel liever gewoon opengegaan zonder beperking. Maar omdat we op 3 juni live wilden beginnen, was dit de enige oplossing. Het is een nationaal festival met tachtig uiteenlopende voorstellingen, bezoekers komen ervoor uit het hele land naar de veertien locaties in en om Amsterdam. Zij kunnen in de buurt van hun woonplaats vooraf de gratis toegangstest doen, ook bij de RAI is genoeg plek en er komen overal extra testlocaties. De kaartverkoop op Hollandfestival.nl gaat goed.”

Oerol, het andere jaarlijkse festival in juni (op Terschelling) gaat alleen online door. Het lukte de organisatie niet op tijd een programma op locatie rond te krijgen. Alles is van 11 tot en met 20 juni alleen online mee te beleven via Het Imaginaire Eiland op Oerol.nl.

De Parade trekt vanaf 18 juni via Eindhoven en Den Haag naar Utrecht en Amsterdam. Bezoekers kopen op Deparade.nl een Paradepakket inclusief twee voorstellingen van onder anderen Kiki Schippers, de broers Groothof en Het Zuidelijk Toneel.

Het Mauritshuis in Den Haag.  Beeld ANP
Het Mauritshuis in Den Haag.Beeld ANP

Hoe zit het met de musea, gaan die onbeperkt open?

Janneke Visser van de Museumvereniging: “Een museumbezoek zal verlopen zoals we tot half december gewend waren: iedereen reserveert vooraf online een tijdslot. Er is een beperkt aantal bezoekers in het museum welkom, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden. Voor musea is geen toegangstest nodig.”

Er is veel om uit te kiezen: tentoonstellingen die nog maar net open waren toen de musea weer dicht moesten, maar ook heel veel nieuws. In museum De Pont in Tilburg gaan zes tentoonstellingen tegelijk open. “Een unicum”, zegt directeur Martijn van Nieuwenhuyzen. “Ons museum is heel ruim, de bezoeker heeft hier straks zo’n 40 vierkante meter per persoon tot zijn beschikking. Je mag dwalen door de zalen.” Langs de zandtapijten van Kasper Bosmans, of een ontregelende film van David Claerbout.

Kunsthal Rotterdam, We Are Animals. Beeld Marco De Swart
Kunsthal Rotterdam, We Are Animals.Beeld Marco De Swart

Verder is de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum (tot en met 29/8) een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland. De Rotterdamse Kunsthal verkent het dierenrijk. De expositie We Are Animals (tot en met 24/10) toont het werk van diverse kunstenaars die de relatie tussen mens en dier onderzoeken. We houden van dieren, we eten ze op, we herkennen ons in hun gedrag. In het Centraal Museum in Utrecht is tot en met 15/8 Voices of Fashion te zien, een tentoonstelling over de invloed van zwarte ontwerpers op de modewereld. Bij veel musea kunnen vanaf zaterdag al kaarten worden gereserveerd.

En de bioscopen?

Die gaan per 5 juni open voor maximaal vijftig mensen per zaal. Waar kijkt iedereen naar uit om op een groot scherm te zien? Films als de nieuwe James Bond, De Slag om de Schelde, De Oost, Billie Eilish: The World's A Little Blurry en Nomadland.

Lees ook:
De cultuursector belooft: als de zalen weer open mogen, zal de
cultuur bloeien als nooit tevoren

Als theaters en concertzalen weer open mogen, zal de cultuur er des te heviger bloeien. Donderdag begint een campagne waarin de zwaar getroffen podiumsector zijn veerkracht toont. De boodschap: ondanks alles herbergen de lege zalen van nu een magnifieke belofte.

Wat als je museumdirecteur wordt in coronatijd? Deze vier vrouwen overkwam het. ‘We willen heel graag open’

Deze vier vrouwen werden in het coronajaar directeur van een kunstmuseum dat meer gesloten was dan open. Op slag waren ze crisismanager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden