Cultuursector

Theaters en bioscopen hopen op ontheffing om meer dan dertig bezoekers te kunnen ontvangen

Alle mensen vanaf 13 jaar die het Rijksmuseum in Amsterdam willen bezoeken, moeten daar vanaf woensdag een mondkapje op. Beeld ANP
Alle mensen vanaf 13 jaar die het Rijksmuseum in Amsterdam willen bezoeken, moeten daar vanaf woensdag een mondkapje op.Beeld ANP

Amsterdamse culturele instellingen, zoals theaters en bioscopen, mogen de komende drie weken niet meer dan dertig bezoekers ontvangen. In de rest van het land hopen zalen vanaf dinsdag een vrijstelling te krijgen van de dertigbezoekersregel.

Ally Smid en Nienke Schipper

Premier Rutte zei maandag: niet meer dan dertig mensen in een binnenruimte. Geldt dat ook voor theaters en bioscopen, ook al gelden daar al strikte protocollen voor bezoekers? Ja.

In totaal 335 podia en 196 Nederlandse bioscopen en filmtheaters vragen zich nu af of ze een ontheffing kunnen krijgen om de komende weken toch meer dan de vastgestelde dertig mensen te kunnen ontvangen. De culturele instellingen in de regio Amsterdam moeten zich vooralsnog ze aan die dertig mensen houden. “Het is belangrijk dat het verlenen van eventuele ontheffingen zorgvuldig en transparant gebeurt, vanuit een beginsel van rechtsgelijkheid”, zegt burgemeester Femke Halsema.

Voor de overige gemeenten heeft de belangenvereniging Kunsten ’92 een dringend beroep gedaan op de voorzitter van de veiligheidsregio’s Hubert Bruls om alle zalen met zo’n strikt protocol vrij te stellen van de regel. Om zes uur dinsdagmiddag willen ze duidelijkheid.

We hebben een streng bezoekersprotocol, met gezondheidscheck digitaal en live

Ook het Utrechtse Tivoli Vredenburg, met voorheen jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers, is in afwachting van een ontheffing. Voor dinsdagavond is een voorstelling gepland voor aanzienlijk meer dan dertig mensen. In de Grote Zaal is dezer dagen het International Literature Festival gaande, en vanavond staat de populaire Amerikaanse schrijfster Lionel Shriver met haar laatste boek over fitnessverdwaasden op het programma. Woordvoerder Eva Huisman gaat ervan uit dat het lukt met die ontheffing. Tivoli-directeur Jeroen Bartelse is zelf lid van de landelijke taskforce en dus samen met meer dan honderd brancheverenigingen betrokken bij beslissingen over het coronabeleid.

Mondkapjes zijn Tivoli nog niet nodig. Huisman: “Intern gebruiken we die zeker wel. Als personeel geen afstand van elkaar kan houden, dragen ze mondkapjes. Verder hebben we een streng bezoekersprotocol, met gezondheidscheck digitaal en live. We ontmoedigden mensen ook om met de trein te komen, om die niet te belasten. We hebben nog niet zoveel gasten als voorheen van buiten Utrecht, maar het trok juist weer wat aan.”

In het Theater aan het Spui, dat onderdeel is van Het Nationale Theater in Den Haag, kunnen al maanden maar 34 mensen, dus dat valt bijna binnen de marges. Verder gaat in de grotere zalen alles strak volgens de richtlijnen. Woordvoerder Rio van der Oest: “Wij zorgen ervoor dat er tussen elk huishouden echt anderhalve meter afstand zit. Dat houdt in dat er tussen (groepjes) bezoekers steeds twee stoelen leeg zijn.” Ongeveer de helft van de bezoekers van Het Nationale Theater komt uit Den Haag en 80 procent uit de provincie Zuid-Holland.

Eerder deze maand pleitte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties er net als de Raad voor Cultuur voor de anderhalvemeterregel voor publiek te versoepelen. De vereniging stelde daarbij voor terug te gaan naar één vrije stoel tussen bezoekers en het gebruik van mondkapjes bij verplaatsing. De zaalcapaciteit zou daardoor van 20 naar zeker 50 procent kunnen.

Mondkapjes in musea

Voorlopig lijkt het erop dat musea ontkomen aan de dertigbezoekersregel. Wel kondigden verschillende musea aan vanaf woensdag mondkapjes voor bezoekers vanaf 13 jaar verplicht te stellen. Zo ook het Rijksmuseum, dat daarmee het advies van de gemeente Amsterdam opvolgt, zegt woordvoerder Ellen Kamphuis. “Bij ons staat veiligheid voorop”, licht ze het besluit toe. Maar wat als mensen geen mondkapje willen dragen? “In het begin zijn mensen misschien niet op de hoogte en dan zullen we ze erop wijzen en een mondkapje aanbieden.” Ze gaat er niet vanuit dat mensen echt niet willen meewerken en dat hen de toegang moet worden geweigerd.

De mondkapjes zijn een toevoeging op de andere maatregelen die het museum al heeft getroffen. Er zijn looproutes en al sinds de heropening mogen er in plaats van tienduizend, maximaal 2400 mensen per dag naar binnen, en dat wordt vaak niet eens gehaald. “Wij vinden het belangrijk voor bezoekers om open te zijn. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers zich veilig voelen in het museum”, zegt Kamphuis. Ze vreest dat door de nieuwe maatregelen de bezoekersaantallen weer terug zullen lopen. “In financieel opzicht is dat desastreus.”

Lees ook:

We mogen weer naar het theater, maar storm loopt het niet

Theaters zijn weer open, maar zelfs de mondjesmaat beschikbare stoelen raken niet uitverkocht. Zijn bezoekers bang of hebben ze gewoon geen zin in een voorstelling?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden