Cultuursector

Theaterproducenten luiden noodklok vanwege coronabesmettingen

Acteurs van de musical Aladdin, tijdens de Uitmarkt afgelopen augustus. Beeld Brunopress
Acteurs van de musical Aladdin, tijdens de Uitmarkt afgelopen augustus.Beeld Brunopress

Soldaat van Oranje, 14 de musical, Titanic en Aladdin zijn geannuleerd door coronabesmettingen, quarantaineregels en personeelstekort. ‘Een ramp in theaterland.’

Nienke Schipper

De maatregelen zijn misschien voor het grootste gedeelte geschrapt, maar de coronaproblemen zijn nog niet voorbij. Op woensdag werden vier grote musicals geannuleerd vanwege besmettingen en de quarantaineregels. “Het is een ramp in theaterland”, zegt Wolter Lommerde. De producent van 14 de musical over voetballegende Johan Cruijff moest deze week de voorstellingen annuleren toen zes cast- en crewleden positief bleken. “Op een productie met 45 man heb je dan een serieus probleem. Voor sommige rollen hebben we nog wel understudy’s, maar ondersteunend personeel is helemaal niet meer te krijgen. De prijzen voor technici stijgen harder dan de benzineprijzen aan de pomp.”

Ook voorstellingen van Aladdin, Titanic en Soldaat van Oranje, De musical gingen niet door vanwege besmettingen. Diverse kleinere reizende producties zoals Percossa en Bonita Avenue kampen met dezelfde problemen.

Water staat vrije producenten aan de lippen

“Het probleem zit vooral in de quarantaineregels”, zegt Fred Boot. Volgens de producent van Soldaat van Oranje testen veel mensen positief, maar voelen zich gelukkig al snel weer goed. Toch moeten ze dan verplicht nog vijf dagen thuisblijven. Bij Soldaat werken ongeveer 65 mensen op en rond het toneel, en zijn er op dit moment twaalf besmettingen. “Dan kun je de voorstelling niet spelen zoals die is bedoeld.” In totaal werken er dagelijks zo’n 150 mensen mee aan de megaproductie.

Deze week liep het laatste steunpakket voor de culturele sector af. “Maar de problemen zijn nog niet voorbij”, zegt Lommerde. “Het water staat de vrije producenten na twee jaar crisis aan de lippen. Goede kans dat er nu alsnog culturele ondernemers gaan omvallen.” Van het theateraanbod wordt 70 procent verzorgd door vrije producenten, zegt Boot. “Als die verdwijnen is dat een enorme kaalslag.”

Lees ook:

Soldaat van Oranje mag weer, en heeft een fijne nieuwe Erik

Het licht brandt weer in de Theaterhangaar in Katwijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden