Festivalseizoen

Theaterfestival De Parade zoekt nog vrijwilligers: ‘Dit wordt nog wel spannend’

Een zweefmolen op De Parade in Amsterdam.  Beeld ANP
Een zweefmolen op De Parade in Amsterdam.Beeld ANP

Rondreizend theaterfestival De Parade voelt nog steeds de invloed van de coronacrisis. Zo kwamen er dit jaar minder aanmeldingen van artiesten binnen. ‘Veel mensen zijn ergens anders gaan werken’, zegt de directeur.

Lynn van den Brink

“Iedereen is er klaar voor. We gaan het dit jaar gewoon doen!”, zegt Nicole van Vessum, directeur van De Parade. Maar: “Toch heb je nog steeds een beetje van, gaat het allemaal echt door? We hebben een aantal pittige jaren achter de rug. We zijn ons bewust geworden van onze kwetsbaarheid.”

Vorig jaar had het rondreizend theaterfestival een sterk afgeslankte vorm: bezoekers zaten aan een vast tafeltje en kregen twee voorstellingen voorgeschoteld. Op de bonnefooi van circustent naar circustent slenteren en tussendoor rosé drinken, dat was er allemaal niet bij. Nu lijkt de pandemie gelukkig verder weg.

De kwetsbaarheid was ook een financiële: de Parade kreeg in 2020 zware klappen en leed veel verlies. Aanvankelijk kwam de van oudsher ongesubsidieerde organisatie niet in aanmerking voor coronasteun. De gemeenten van de zogenaamde Parade-steden hebben toen een eenmalige bijdrage geleverd. Ook gaf de gemeente Amsterdam uiteindelijk noodsteun, waardoor de toekomst van het festival voorlopig veiliggesteld kon worden.

Jonge makers steunen

“Naast de steun van deze steden hebben we ook zelf voor het eerst subsidie aangevraagd, waardoor we nu ook weer nieuwe mogelijkheden zien”, zegt Van Vessum. “We kunnen onder andere jonge makers steunen die het de afgelopen jaren erg moeilijk hebben gehad. Zo zie je dat er uit barre tijden soms toch bijzondere nieuwe dingen voortkomen.”

Wat wel spannend wordt, is het vinden van genoeg personeel. “Het is nog zoeken naar een deel van de vrijwilligers, mensen die bijvoorbeeld achter de bar staan of kaartjes verkopen.”

Ook het vinden van artiesten was dit jaar anders. “Je merkt dat er toch iets is veranderd. Er waren minder aanmeldingen dan in de jaren hiervoor. Veel artiesten zijn ergens anders gaan werken.” Toch staan er deze zomer ruim zestig verschillende voorstellingen op het programma, van onder anderen Parade-koningin Ellen ten Damme, Släpstick, Paul de Munnik, Lucky Fonz III en Kiki Schippers.

De Parade is van 17 juni t/m 28 augustus in vier steden, zie deparade.nl

Lees ook:

Met Paaspop barst het eerste festivalseizoen in drie jaar los. Is Nederland klaar voor de zomer?

Paaspop, Lowlands, Pinkpop: veel grote festivals waren bijna direct uitverkocht. Het publiek staat dus te springen. Maar zijn de festivals zelf klaar voor de start, na zo lang stilstaan?

Festivalkalender 2022

Na een tweejarige onderbreking staan er dit jaar weer zo’n 234 festivals op de planning. Een kleine greep uit het aanbod.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden