null Beeld
Beeld

De SerieThe Politician

‘The Politician’ blinkt uit in Trump-bashing en snelle oneliners

De jonge Ben Platt is een ontdekking. In ‘The Politician’ speelt hij Payton Hobart, die een masterplan heeft om president te worden. De oudere actrices Bette Midler, Gwyneth Paltrow en Jessica Lange schitteren in de spotlights.

Peter van der Lint

In de openingsscène van ‘The Politician’ zit Payton Hobart in het kantoor van een leidinggevende van Harvard University. Hij weet al sinds zijn zevende dat hij president van de Verenigde Staten wil worden. En omdat Harvard de meeste presidenten afleverde (zeven in totaal), is de highschool-leerling hier om alvast te praten over die ambitie. Meer een masterplan. “De baan van president schijnt tegenwoordig zeer geliefd te zijn”, zegt de gelaten Harvard-man, “en niets lijkt meer onmogelijk.” De onverholen kritiek op the politician Trump is meteen meer dan duidelijk.

Die Trump-bashing zit ook al verstopt in de fraaie begintitels van deze Netflix-serie, waarvan het tweede seizoen vorige maand online kwam. Onder begeleiding van Sufjan Stevens’ heerlijke ‘Chicago’ zweeft de camera boven een soort kast met allerlei items. Zoals vijf boeken, waar op de ruggen de namen van Reagan, Bush, Clinton en Obama te lezen zijn. Het vijfde boek heet ‘Idiot’s Guide to Clowning’. Het loont om deze begintitels bij iedere aflevering steeds te bekijken. Alleen al vanwege die ‘Chicago’-song, maar ook omdat al die subtiele verwijzinkjes je pas na herhaald kijken opvallen. Zo staat in het tweede seizoen ineens het boek met de titel ‘The Ethical Slut’ in de kast.

Hadassah Gold (Bette Midler, rechts) is de assistente van staatssenator Dede Standish (Judith Light).  Beeld Netflix
Hadassah Gold (Bette Midler, rechts) is de assistente van staatssenator Dede Standish (Judith Light).Beeld Netflix

Martina Navratilova

Payton Hobart, gespeeld door de geweldige acteur/zanger Ben Platt, heeft grote ‘Disney-ogen’. Althans, dat beweert zijn adoptiemoeder – niemand minder dan Gwyneth Paltrow in een fantastisch lijzige rol. Ma heeft een voorkeur voor Payton, ook al hebben zij en haar man ook nog een tweeling. Die twee gespierde leeghoofden heten Martin en Luther, en zijn volgens hun moeder ‘blinkende Ferrari’s met de motor van een golfkarretje onder de kap’. Het wemelt in deze serie van dergelijke gevatte oneliners, maar je moet goed opletten, want een en ander gaat razendsnel. Paytons moeder is trouwens – net als veel andere personages in de serie – behoorlijk fluïde en heeft een lesbische relatie met Martina Navratilova, die hier zichzelf speelt.

Paytons grootste probleem is dat hij niks voelt, niet authentiek is. In de beginscène wordt hem al gevraagd wanneer hij voor het laatst gehuild heeft. Zijn campagneteam voor de verkiezing tot schoolpresident probeert daar van alles aan te doen. Je moet menselijker worden, zeggen die. “In de kamer van jullie hulp hangen drie matige Picasso’s, en jullie kerstkaart is gemaakt door Annie Leibovitz.” Daarom kiest hij als zijn running mate Infinity Jackson, een kaal meisje dat aan kanker lijdt.

Gevoelige zangkunst

Al snel blijkt dat deze Infinity ziek gehouden wordt door haar oma, die last heeft van het münchhausen-by-proxysyndroom. Die rol was eerst bedacht voor Barbra Streisand, maar ging naar Jessica Lange. Die maakt een ordinaire southern belle van deze oma, die dweept met Shirley Bassey. Misschien had Streisand wel bezwaar gemaakt tegen zo veel Bassey.

In het tweede seizoen eist Bette Midler alle aandacht op als persoonlijk assistent van de New Yorkse state senator (een verrassende rol van Judith Light). Een geduchte tegenstander voor Payton, zo blijkt, en de grofgebekte Midler (net genomineerd voor een Emmy voor deze rol) is uiteraard een schoolvoorbeeld van uitspraken in sneltreinvaart. Heerlijk. Leuk dat Platt zingt, en nog heel goed ook. Op die momenten ‘voelt’ Payton echt wat, is hij authentiek. En het leuke is, Paytons gevoelige zangkunst zorgt in het tweede seizoen ook nog voor een onverwachte politieke wending.

The Politician, seizoen 1 en 2, is nu te zien op Netflix.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden