RecensieFilm

‘The Personal History of David Copperfield’ is een frisse, kleurrijke Dickensklucht

Dev Patel als David Copperfield. Beeld trbeeld
Dev Patel als David Copperfield.Beeld trbeeld

The Personal History of David Copperfield
Regie: Armando Iannucci
Met Dev Patel, Rosalind Eleazar, Tilda Swinton en Hugh Laurie.
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Zelden zo’n vrije en ruimhartige verfilming gezien van een literaire klassieker. In de nieuwe Dickens-verfilming ‘The Personal History of David Copperfield’ wordt de titelheld gespeeld door Dev Patel, een Engelse acteur van Indiase afkomst. Copperfield heeft dus een kleurtje, en dat is voor het eerst sinds 1911, toen de roman uit 1850 voor het eerst werd verfilmd.

De Schotse satiricus Armando Iannucci, die eerder onder meer de succesvolle komedie ‘The Death of Stalin’ maakte, wilde zijn film per se ‘kleurenblind casten’, zonder rekening te houden met afkomst. In zijn coming of age-verhaal, waarin we Copperfield volgen van arme weesjongen tot ontluikend schrijver, treffen we acteurs met Indiase, Chinese en Afrikaanse wortels. Het verfrissende is, dat ze geen zwijgende bedienden op de achtergrond spelen, maar volwaardige karakters.

Eerder al castte de Engelse regisseur Andrea Arnold een zwarte Heathcliff voor haar ‘Wuthering Heights’ (2011). Ze zette daarmee iets recht, want Emily Brontë had Heath­cliff in haar roman omschreven als een zigeuner met een donkere huid en trekjes van een Indiase zeeman. Er was geen enkele reden om hem door een witte acteur te laten vertolken, zoals in het verleden veelvuldig gebeurde.

Moderne bewerking

Iannucci gaat met zijn veelkleurige acteursensemble nog een stapje verder, wat de Oscarorganisatie zal bekoren, die onlangs met nieuwe diversiteitsregels kwam, geldig vanaf 2024. Het Victoriaanse Engeland is in deze moderne bewerking een bonte samenleving, wat mooi het thema van de alternatieve, samengestelde familie blootlegt.

Copperfield wordt als jongetje door zijn wrede stiefvader het huis uit gezet en tewerkgesteld in een fabriek. Als zijn moeder overlijdt, vlucht hij naar tante Betsey Trotwood die met haar verre neef, Mr. Dick, op een landgoed bij Dover woont. Het is een heerlijk stel excentriekelingen, vertolkt door Tilda Swinton en Hugh Laurie.

Ze spiegelen die andere samengestelde familie in de film, die van huishoudster Peggotty die met haar broer en twee geadopteerde kinderen in een omgekeerde boot op het strand van Yarmouth woont. Copperfield heeft hier in zijn jeugd de mooiste zomers doorgebracht.

De scènes in de omgekeerde woonboot zijn amusant, al komt een later verhaallijntje waarin een vriend van Copperfield stiekem met de geadopteerde dochter ontsnapt, niet helemaal uit de verf. Op meerdere momenten merk je dat het indikken van een roman van zo’n zeshonderd pagina’s nog een hele kunst is.

Iannucci haalt de komedieschrijver in Dickens tevoorschijn

Maar je snapt ook het belang van dit verhaallijntje: Copperfield wordt door schade en schande wijzer. Het leven is met andere woorden een pijnlijke leerschool. Naast de krankzinnige, maar liefdevolle tante Betsey en Mr. Dick treft hij aasgieren en uitvreters. Hij doet daar terugkijkend aan zijn schrijftafel, in voice-over, verslag van. De toon is daarbij vooral opgewekt, als een lange, uitgerekte, ouderwetse scherts. Iannucci haalt de komedieschrijver in Dickens tevoorschijn en wijst op zijn originele taalgebruik. Zo klinken snurkers als ‘hopeloos verliefde padden in het moeras’ en is een felle vrouw als ‘een das in barensnood’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden