null Beeld HBO
Beeld HBO

De SerieThe Outsider

The Outsider is nog onheilspellender dan het boek van Stephen King

Stephen King noemde de nieuwe HBO-serie The Outsider een van de beste bewerkingen van zijn werk. Dat wil wat zeggen. En we snappen wat hij bedoelt.

Joris Belgers

De van trauma verwrongen gezichten zijn in grimmig chiaroscuro gefilmd. De ­detective bezoekt de opgepakte verdachte in de cel. Ze praten. Hij heeft het niet gedaan. De ander zegt van wel. De een staat op, de ander blijft zitten. De dag erna gaat er Iets Belangrijks gebeuren, zoveel is duidelijk.

Het is die broeierige sfeer die ‘The Outsider’ tot ver boven de gemiddelde thrillerserie doet uitstijgen – ook tot ver boven de gemiddelde Stephen King-verfilming. Het is overdreven hoe de vermaarde horrorauteur de show op gelijke hoogte zet met Stanley Kubrick door te stellen dat deze HBO-productie een van de beste bewerkingen van zijn werk is, maar op basis van zes van de tien afleveringen snappen we wat hij bedoelt.

Want de makers – schrijver/producent Richard Price (‘The Wire’) en ­acteur/producent Jason Bateman (‘Ozark’) – slagen erin de toch al dreigende pen van Stephen King nog onheilspellender op het scherm te krijgen.

Ben Mendelsohn en Cynthia Erivo in The Outsider.  Beeld HBO
Ben Mendelsohn en Cynthia Erivo in The Outsider.Beeld HBO

Welnu, wat is er aan de hand: in de eerste aflevering laat detective Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) met veel bombarie jeugdcoach Terry Maitland arresteren, middenin het plaatselijke honkbalstadion, tijdens een wedstrijd van zijn schoolteam. Maitland (Jason Bateman) is ons aller favoriete huis­vader, die op zondag pannekoeken bakt voor zijn dochters; vrijwilligerswerk verricht en geliefd is in de kleine dorpsgemeenschap.

Alleen: Maitland heeft ook de 11-­jarige Frankie Peterson gruwelijk verkracht, om het leven gebracht en half opgegeten. Het forensisch bewijs – vingerafdrukken en DNA-sporen – en diverse ooggetuigenverslagen liegen niet.

Totdat bewijs opduikt dat Maitland het niet kán hebben gedaan.

De eerste aflevering van The Outsider volgt het boek van King tot op de letter – en slaagt erin al bijna de helft van de roman te vertellen. Dat dit eerder een zwakte is van het boek dan van de serie, blijkt in afleveringen erna, waarna het tempo flink omlaag gaat, en de gruwel nog gruwelijker blijkt dan King in zijn boek overbrengt.

Dat komt door het verstilde camerawerk en dito soundtrack, maar bovenal door de broeierige opbouw. Ja, deze acteursserie, die in toon doet denken aan ‘True Detective’, is wat traag. Soms erg traag. Maar zo is er wel alle ruimte om personages uit te diepen die in de toch zeshonderd pagina’s tellende roman nog oppervlakkig aandeden. Zoals ­weduwe Glory Maitland (Julianne Nicholson) of Andersons getroebleerde collega Jack Hoskins (Marc Menchaca).

Maar vooral de loeisterke Ben Mendelsohn (‘Bloodline’, ‘Rogue One’) en Cynthia Erivo (kersverse Oscar-nominatie voor haar rol in ‘Harriet’) dragen The Outsider. Erivo schittert als Holly Gibney, de asperger-achtige allesweter die wordt ingeschakeld als Anderson het ook allemaal niet meer weet. Mendelsohn als Anderson zien we twijfelen, aan zichzelf, maar ook aan basale ­natuurwetten. In zijn wereld is er geen plek voor het bovennatuurlijke. Sommige dingen kunnen nu eenmaal niet. Toch?

The Outsider is nu te zien via Ziggo/HBO Movies & Series XL.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden