null Beeld AP
Beeld AP

RecensieoverzichtFilms & Series

The Minions kunnen nog heel lang mee en de heldin uit ‘The Souvenir’ maakt indruk

Hier vindt u alle films en series die deze week door Trouw besproken zijn.

Redactie Trouw

De formule van The Minions voelt nergens versleten ★★★★

Vier sterren is misschien wat gul voor wat waarschijnlijk de laatste is van de serie geanimeerde Verschrikkelijke Ikke-komedies. Gul omdat we het idee nu wel kennen: de verschrikkelijke Gru wil een kwaadaardige superschurk zijn, maar blijkt vooral een hart van goud te hebben. Toch is de film zo goed uitgevoerd – waarover zo meer – dat de formule nergens versleten voelt.

In Minions: the Rise of Gru, chronologisch gezien een prequel van de Verschrikkelijke Ikke films waarin Gru een volwassen man is, leren we de aspirant-wereldheerser kennen als 11-jarige. Lees hier de recensie.

Introverte heldin maakt diepe indruk in The Souvenir Part II ★★★★★

Hoe vind je als jonge vrouw je draai in de liefde en het leven? De Britse filmmaakster Joanna Hogg (62) besloot haar eigen ervaringen te verwerken in twee bioscoopfilms. The Souvenir (2019) was hier twee jaar geleden te zien en wordt ter gelegenheid van The Souvenir Part II (2021) opnieuw vertoond. Het tweeluik dat in de kern het coming of age-verhaal is van een vrouwelijke kunstenaar, maakt diepe indruk.

Hoofdpersoon is Julie die we in de eerste film leerden kennen als een Londense filmstudente, een prille twintiger die verstrikt raakte in een tumultueuze liefdesrelatie met tragische afloop. In de tweede film probeert Julie haar ervaringen te verwerken in haar eindexamenfilm. Lees hier de recensie.

‘Incroyable mais vrai’ is een bizarre vertelling over een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn ★★★

“U zult wel denken dat we gek zijn.” Marie en Alain zijn op doktersbezoek met een eigenaardig verhaal. Terwijl zij naar woorden zoeken, hopt filmmaker Quentin Dupieux heen en weer in de tijd. Het is een trucje dat hij zal herhalen in deze geestige film waarin mensen elkaar ‘ongelofelijke maar echte’ dingen vertellen: slimme montage zorgt ondertussen voor aangename extra spanning.

Het echtpaar heeft hun droomhuis gekocht. Een villa, eigenlijk iets te groot voor twee. Ze gingen overstag vanwege een architectonische bijzonderheid. Het huis heeft een geheime doorgang met een, zo zei de makelaar, ‘levensveranderende’ eigenschap. Lees hier de recensie.

‘A Thousand Fires’ haalt je een wonderlijke wereld binnen ★★★★

Met hun eigen lichaamskracht halen ze het naar boven. Een echtpaar in Myanmar heeft het agrarische bestaan ingeruild voor het winnen van olie. Een à twee vaten per week. De documentaire A Thousand Fires haalt je een wonderlijke wereld binnen.

De Londense filmmaker Saeed Taji Farouky groeide met Palestijnse ouders op in de oliestaten Bahrein en Saudi-Arabië. Gefascineerd door de rafelranden van de olie-industrie nam hij de camera mee naar een plek waar mensen met 19de-eeuwse middelen de bodem exploiteren. Lees hier de recensie.

Geanimeerde balletfilm ‘Coppelia’ is soms wat zoetsappig, maar wel een lust voor het oog ★★★

In Coppelia bewegen balletdansers in een kleurrijke, geanimeerde wereld, zoals de zwarte sterdanseres Michaela DePrince (27). Zij verruilde Het Nationale Ballet afgelopen jaar voor het Boston Ballet. Fijn om DePrince nog eens in actie te zien. Ze speelt Swaantje, die op het dorpsplein een sapbar runt en een oogje heeft op fietsenmaker Frans.

De film is een verrassend fantasievolle mix van animatie, live-action, ballet en muziek waarin het verhaal wordt verteld van een dorpje dat opgeschrikt wordt door de komst van de gemene Dr. Coppelius. Lees hier de recensie.

‘The Silence’ laat zien dat het ook vóór de oorlog gevaarlijk was in Kiev

Ze zijn onwerkelijk, de beelden vanuit een volledig ongeschonden en ogenschijnlijk zorgeloos Kiev. Toch vullen ze een groot deel van de detectiveserie The Silence, gemaakt ruim voordat de Russen ook deze stad bedreigden. En wrang genoeg: de serie is gemaakt met steun uit Rusland. Lees hier de recensie.

Bekijk hier al onze filmrecensies, een overzicht van al onze serierecensies vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden