RecensieMovies that Matter

The Man Who Sold His Skin: een rug als gigantisch Schengenvisum

Als vluchteling maakt Sam Ali weinig kans in het leven, maar als kunstwerk wordt hij in musea bewonderd en eet hij kaviaar in een vijfsterrenhotel. Beeld
Als vluchteling maakt Sam Ali weinig kans in het leven, maar als kunstwerk wordt hij in musea bewonderd en eet hij kaviaar in een vijfsterrenhotel.

The Man Who Sold His Skin
Regie: Kaouther Ben Hania.
Met Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw en Monica Bellucci.
★★★

Belinda van de Graaf

Na Beauty and the Dogs, waarin een verkrachte vrouw vocht voor haar rechten, ontfermt de Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania zich opnieuw over de strijd van het individu. Maar dan in een heel andere context. Voor The Man Who Sold His Skin vond ze inspiratie bij Tim Steiner, een levend kunstwerk.

Het gaat om de Zwitser die in 2007 zijn rug als canvas verkocht aan de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye. Steiners rug werd volledig getatoeëerd, onder meer met een Mariaverschijning en een doodskop, waarna hij zijn rug verder verkocht aan een Duitse kunstverzamelaar die hem een maand per jaar als levend kunstwerk mag exposeren.

Ben Hania maakte er een politieker verhaal van, door de Zwitser te vervangen door een Syrische vluchteling. Voor Sam Ali, die al van Syrië naar Libanon is gevlucht, is het verkopen van zijn huid de enige kans om zijn geliefde Abeer achterna te reizen naar Brussel. Zoals de mefistofelische kunstenaar zegt: het is voor goederen makkelijker te reizen dan voor mensen. En zo geschiedt: Sam Ali’s rug verandert in een gigantisch Schengenvisum, waardoor hij als levend kunstwerk op het vliegtuig mag.

Het is tot dan toe een prikkelend en slim uitgewerkt verhaal: als vluchteling maakt Sam Ali weinig kans in het leven, maar als kunstwerk wordt hij in musea bewonderd en eet hij kaviaar in een vijfsterrenhotel. Jammer dat er dan wat al te nadrukkelijk een organisatie voor geëxploiteerde vluchtelingen in het spel komt. Dat het om uitbuiting gaat, dat konden we al wel bevroeden.

Ook gaat de film meer en meer gebukt onder het volgepropte script. Zo is het liefdesverhaaltje er een beetje met de haren bij gesleurd, en hetzelfde geldt voor het optreden van een geblondeerde Monica Bellucci die relatief veel aandacht krijgt als de assistente van de kunstenaar.

The Man Who Sold His Skin heeft een Oscarnominatie voor beste internationale film; op 26 april zal blijken of die ook verzilverd wordt. Het is een ambitieus drama over de omgang met vluchtelingen dat tegelijk een ander punt wil aanstippen: het doorgedraaide kunstcircuit. Om dat te onderstrepen citeert Ben Hania weer opzichtig uit Ruben Östlunds Gouden Palmwinnaar The Square, een Zweedse satire die op heel eigen wijze de moderne kunstwereld en de westerse maatschappij onder de loep nam.

Wilt u deze film zien? Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Movies that Matter is een filmfestival over mensenrechten. Het vindt plaats in Den Haag, van 16 tot en met 25 april 2021. Ga voor recensies en interviews met regisseurs naar trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden