FilmrecensieThe Last Right

The Last Right: een warme roadmovie met een lijk op het dak

Daniel Murphy op weg naar de begrafenis van zijn moeder. Beeld
Daniel Murphy op weg naar de begrafenis van zijn moeder.Beeld

The Last Right
Regie: Aoife Crehan
Met Michiel Huisman, Niamh Algar, Samuel Bottomley, Colm Meaney
★★★

Remke de Lange

Door het Ierse landschap rijdt een rode volvo, een kanariegroene lijkkist op het dak. Binnen kibbelen drie mensen. Dat is kort samengevat wat het luchtige speelfilmdebuut van Aoife Crehan behelst.

De New Yorkse jurist Daniel Murphy (Michiel Huisman) is overgekomen voor de begrafenis van zijn moeder. In het vliegtuig ontmoette hij een andere Murphy, die zijn broer zou gaan begraven. Maar de man overlijdt en vanwege diezelfde achternaam raakt Daniel verstrikt in een familieverhaal dat het zijne niet is. Dat van hem is al niet eenvoudig: in Cork is zijn veel jongere, autistische broer Louis (Bottomley) nu alleen. Een roadmovie van zuid naar noord volgt.

Een ongeduldige carrièretijger en een bokkige passagier die exact om 8.45 uur moet ontbijten en weigert in een ander soort auto te reizen: het doet veel denken aan de klassieker ‘Rain Man'. Crehan is zo slim die titel te laten noemen door de vrouwelijke derde autogenoot (Algar) en er toch haar eigen film van te maken.

Terwijl het drietal wordt nagezeten door politie zijn de beperkingen in ervaring en budget van de maakster voelbaar: in kort afgemeten scènes is weinig ruimte voor diepere emoties en het scenario is een wat braaf ABC'tje. Daar staan prima acteurs en liefdevolle blikken op Ierland tegenover. Bovenal is dit een warme film met een simpele boodschap: wees vriendelijk, ook voor vreemden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden