null Beeld
Beeld

De SerieThe Investigation

‘The Investigation’ begint weinig spectaculair, maar het acteerwerk trekt je het verhaal in

Edwin Kreulen

De Deense thrillerserie The Investigation, naar een waargebeurde zaak, begint weinig spectaculair. Maar het acteerwerk trekt de kijkers het verhaal in.

Gillende sirenes, achtervolgingen over hoge daken, flitsende verhoren waarin de verdachte breekt en de waarheid vertelt. Dat is het recept van veel politieseries, en er is niks van dat alles te vinden in de serie The Investigation, vanaf vandaag wekelijks te zien op de publieke zenders. We zien de oudere commissaris, Jens geheten, door een stoffig politiebureau sloffen, zich in de parkeergarage in zijn auto hijsen en dan in het donker op weg naar huis rijden, op weg naar zijn vriendin en zijn dochter die blij haar zwangerschap wil aankondigen. Ze zal nauwelijks reactie krijgen van de aanstaande opa. Want daar gaat alweer de telefoon: ‘Met Jens’. Dat is zo ongeveer de meest gebruikte zin in de zes afleveringen, ‘Met Jens’.

En dan moet onze held weer overleggen met een andere bureaucraat in het Deens justitiële apparaat. Moet zijn afdeling zich nou bemoeien met die vermiste vrouw of niet? En, een stukje verderop, moeten de ingehuurde duikers nog maar weer eens een keertje afdalen in de wateren rond Kopenhagen? Jens heeft lange tijd eigenlijk geen antwoord op deze vraag. Hij kijkt vermoeid voor zich uit en besluit het nog maar eens een tijdje aan te zien. Morgen is er weer een dag.

Op een gegeven moment schijnt er een verdachte in beeld gekomen te zijn die volhoudt dat hij afscheid genomen heeft van de vrouw in levenden lijve, maar wanneer krijgt de kijker die eigenlijk eens te zien? Dat is dan nog de spannendste vraag tijdens de eerste afleveringen.

Søren Malling als politiecommissaris Jens Møller in The Investigation. Beeld
Søren Malling als politiecommissaris Jens Møller in The Investigation.Beeld

Waarom is hier dan een serie van gemaakt en waarom vindt de NPO het belangrijk dat de betalende Plus-klanten al direct de hele serie kunnen bekijken (want de echte fan kan aan het einde van dit weekeinde al klaar zijn)? Eerste reden: dit is niet zomaar een verhaal, dit betreft de verdwijning van de Zweedse journalist Kim Wall die vier jaar terug de uitdaging aandurfde om met de Deense uitvinder Peter Madsen af te dalen in de onderzeeboot die hij zelf had laten bouwen. We hebben hier te maken met een gedramatiseerde documentaire. Waarbij het politie-onderzoek heel realistisch wordt neergezet, en dus relatief saai.

Veteranen

Maar dan komt de tweede reden: de acteurs. Jens wordt gespeeld door Søren Malling, een Deense thrillerveteraan die meestal grote en goede bijrollen had. Hij speelde de rechercheur die in The Killing tevergeefs zijn onnavolgbare collega Sarah Lund probeerde bij te houden. En hij schitterde in Borgen als de behoudende baas van het televisiejournaal die met zijn jonge nieuwe baas out of the box moet denken op een stel wankele kussens. Malling kan met een blik in de verte sterke gevoelens van wanhoop en kwetsbaarheid oproepen, en die komen hier goed van pas.

Want het onderzoek naar de vermiste journalist blijft maar stroperig. Om Malling op gang te helpen draaft Rolf Lassgård op, een Zweedse acteur met nog meer ervaring in dit genre. Hij is de vader van Wall, die niet weet of hij alles op alles moet zetten om zijn dochter te vinden of eigenlijk moet gaan rouwen. De blik waarmee Malling hen aankijkt terwijl ze lijden, is bijna onverdraaglijk te noemen. En er is Pilou Asbæk, die de volgers van Games of Thrones kennen als Euron Greyjoy. Hij is de officier van justitie die het onderzoek lang sceptisch aanziet, maar uiteindelijk ook gegrepen wordt. Want steeds meer blijkt onze Jens niet de potlodenslijper die zijn uiterlijk doet voorkomen, maar een gevoelige man die tot het uiterste zal gaan om deze zaak op te lossen, ook als het er alleen maar hopelozer gaat uitzien.

Ook wie nog uit de krant weet hoe de zaak destijds afliep, komt voor flinke verrassingen te staan. Er zit zelfs nog een aardige noviteit in deze serie, die te maken heeft met de verdachte. Maar dat krijgt alleen degene door die deze zes afleveringen bekijkt, en die zijn zeker de moeite waard.

The Investigation, 6 keer drie kwartier. Vanaf vandaag wekelijks op NPO 2 en op NPO Plus. Ook op dvd of online via mylum.com.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden