De SerieThe Haunting of Bly Manor

The Haunting of Bly Manor is niet zo eng als je denkt

Amelie Bea Smith als Flora Wingrave.Beeld The Haunting of Bly Manor / Netflix

De horrorserie ‘The Haunting of Bly Manor’ blijkt uiteindelijk een stuk minder eng dan zijn voorganger. Omdat het een liefdesverhaal is en geen spookverhaal. Maar er is ook verwarring doordat lang onduidelijk blijft welk verhaal de serie nu precies wil vertellen.

Het is een apart gevoel: doordat het het succesvolle ‘The Haunting of Hill House’ zo ver-schrikke-lijk eng was, zet je je aan het begin van opvolger ‘The Haunting of Bly Manor’ onwillekeurig al schrap voor wat komen gaat. Want het waren die schrikmomenten, de broeierige spanning en de onderhuidse horror, samen met een ingenieus script, die van ‘Hill House’ twee jaar terug zo’n onverwacht beklemmend Netflixsucces maakten.

Alleen realiseer je je op een gegeven moment dat deze tweede reeks van de horrorserie eigenlijk helemaal niet zo eng is. Tuurlijk: er zijn poppen die niet in hun poppenhuis willen blijven; het jongetje gedraagt zich nét een beetje vreemd; het is ook een beetje verdacht dat de huishoudster eigenlijk nooit eet of drinkt; en in dat mistige meertje schuilt inderdaad een boze geest. ‘The Haunting of Bly Manor’ is en blijft een horrorserie. 

Onlogisch rommeltje

Écht eng? Soms, zeker. Zo wordt het een paar keer avond in de serie, wanneer die kinderen weer naar bed moeten in dat grote donkere huis. Momenten waarop je als kijker even aan je bloeddruk denkt. Maar te lang blijft onduidelijk welk verhaal ‘The Haunting of Bly Manor’ nu eigenlijk wil vertellen, wat het plot eerder verwarrend dan angstaanjagend maakt. Zeker de eerste helft van het seizoen is een onlogisch rommeltje – en dan niet van het leuke soort, zoals dat mysterieuze puzzelscript van ‘Hill House’.

Benjamin Evan Ainsworth als Miles Wingrave.Beeld The Haunting of Bly Manor / Netflix

Toch blijft de kijker uiteindelijk achter met een gevoel van diepe schoonheid. Was het ‘Bly Manor’ er wel om te doen om de kijker bang te maken? Deze spoiler kunnen we wel weggeven: het is meer een liefdesverhaal dan een spookverhaal, en, zo blijkt wanneer alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen, ook nog eens een verdraaid hartverscheurend liefdesverhaal.

Eentje dat begint wanneer de Amerikaanse Dani in Londen solliciteert als au pair in een landhuis op het Britse platteland, waar ze voor Flora en Miles moet zorgen, de twee jonge kinderen van het verongelukte echtpaar Wingrave. Oom Henry regelt vanuit Londen de zaken van de familie, maar komt zelf nooit op Bly Manor. De dagelijkse gang van zaken op dit enorme landhuis is in handen van een kok, huishoudster en een hovenier.

Donkere gangen

Wat is hier aan de hand? Waarvoor is de Amerikaanse Dani op de vlucht? Waarom wordt ze door de kinderen op het hart gedrukt ’s nachts haar kamer absoluut niet te verlaten? Welke geheimen gaan er schuil in die donkere gangen en wat is er eigenlijk met de vorige au pair gebeurd?

Victoria Pedretti als au pair Dani Clayton.Beeld The Haunting of Bly Manor / Netflix

Het zijn vragen die uiteindelijk allemaal netjes worden beantwoord. Maar dat het geheim uiteindelijk niet zo ingenieus blijkt opgebouwd zoals in ‘Hill House’ is deels spelen met de verwachting van de kijker. Maar deels valt het ook gewoon tegen. Sowieso laat de serie steekjes vallen: dat spook uit Dani’s verleden doet er plots niet meer toe; die aflevering over de huishoudster slaat behoorlijk uit het lood; te lang blijft onduidelijk waarom de tweede aflevering haast helemaal opgaat aan de kostschooltijd van de jonge Miles Wingrave. 

‘Bly Manor’ – dat wat betreft verhaal los staat van ‘Hill House’, maar van dezelfde makers is en een aantal zelfde acteurs heeft - slaat duidelijk een andere weg in dan die eerste reeks, wat voor fans flink wennen zal zijn. Daarbij is ‘Bly Manor’ ook nog eens het soort serie waarvan het rammelende plot pas ergens op slaat als je het voor de tweede keer kijkt. Wat ook weer geen straf is - maar of dat de bedoeling van de makers is geweest?

‘The Haunting of Bly Manor’ is nu te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden