FilmrecensieThe Forty-Year-Old Version

‘The Forty-Year-Old Version’: over de levenshobbels van een creatieve geest

Scène uit ‘The-Forty-Year-Old-Version’.

The Forty-Year-Old Version
Regie: Radha Blank
Met Radha Blank, Peter Kim, Oswin Benjamin
★★★

Ooit kreeg ze een prijs voor aanstormend talent onder de 30. Maar nu is theaterschrijfster Radha bijna 40 jaar. Allang niet meer aanstormend en nog lang niet arrivée. Met haar deels autobiografische ‘The Forty-Year-Old Version’ schetst de New Yorkse Radha Blank de levenshobbels van een creatieve geest die is blijven hangen in haar eigen belofte. Of is een 40-jarige vrouw ‘rijp fruit dat van de boom valt voor de insecten’, zoals iemand beweert?

Assertieve tieners die liefst alleen over seks praten

Radha geeft theaterles aan assertieve tieners die liefst alleen over seks praten. Ondertussen probeert ze een theaterstuk van de grond te krijgen over haar geliefde buurt: Harlem. Probeer dat maar eens aan een off-Broadway-theaterproducent te verkopen.

Blank was eerder scenarist en producent van Spike Lee’s serie ‘She’s Gotta Have It’.  Met vrolijke blik nodigt ze je uit in het bestaan van een zwarte kunstenares die geen symbool voor de zwarte gemeenschap wil zijn en geen ‘armoedeporno’ wil schrijven. Haar eigen stem vinden, dat wil ze. En zo begint Radha te rappen: over krakende knieën, overgewicht, ouder worden, gebrek aan seks.

Eerder dit jaar werd Blank op het Sundance Film Festival geëerd met een regieprijs voor dit in fraai zwart-wit 35mm materiaal gefilmde, geestige drama waarmee ze niet alleen haar eigen artistieke geworstel, maar ook het racismedebat in de kunstwereld onderzoekt. Aan het eind is Radha er nog niet helemaal uit. Maar de zoektocht was mooi om mee te maken.

The Forty-Year-Old Version is te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden