Filmrecensie

‘The Fall of the American Empire’ toont hoe het moreel bankroet ons infecteert

The Fall of the American Empire gaat over de amoraliteit van kapitalisme.

The Fall of the American Empire
Regie: Denys Arcand
Met Alexandre Landry en Maripier Morin. 
★★★☆☆

Sinds Trump is aangetreden als president is Amerika in verval, redeneert de Canadese regisseur Denys Arcand. In ‘The Fall of the American Empire’ laat hij met satirisch genoegen zien hoe het geld bezit van ons heeft genomen en hoe het moreel bankroet ons infecteert. Hij vraagt zich af welk antibioticum krachtig genoeg is om het onheil te bestrijden.

Zijn held is een doctor in de filosofie, een alleenstaande dertiger die noodgedwongen pakjes bezorgt. Pierre-Paul rijdt in Montreal rond in een bestelbus als hij per ongeluk getuige is van een gewapende overval die behoorlijk uit de hand loopt. Voor zijn voeten liggen opeens twee lijken en twee tassen met miljoenen dollars. Hij moet snel denken en beslissen, want in de verte loeien al politiesirenes. Pierre-Paul pakt de tassen, verstopt ze in zijn bestelbus en staat zo koel mogelijk de politie te woord. 

Dure callgirl

Punt is dat Pierre-Paul met zijn buit opeens de wereld van het geld in wordt gezogen. Omdat hij op de plaats delict was, wordt hij in de gaten gehouden door twee politie-inspecteurs. Ook de onderwereld houdt hem in de smiezen. En dan is er ook nog de dure callgirl die hij in een overmoedige bui heeft besteld, en waar hij als een blok voor valt. 

De verlegen huiskamergeleerde met de gespierde torso en de beeldschone prostituee met het gouden hart vormen al snel een koppel. ­Arcand laat zien gevoel te hebben voor de kitsch van de goedkope Bouquetreeksroman, maar blijft ondertussen ook gefocust op de buit. 

Omdat Pierre-Paul zich afvraagt waar hij de miljoenen moet laten, schakelt hij financiële experts in, en zo komen we in de wereld van de witteboordencriminaliteit terecht. Dit is precies waar Arcand ons wil hebben, bij de rijken die hun geld via allerlei constructies wegsluizen naar het buitenland.

Trilogie

The Fall of the American Empire is onderdeel van Arcands langlopende onderzoek naar het moderne leven dat hij ruim dertig jaar geleden startte. De eerste film, ‘The Decline of the American Empire’, draaide om seks, om precies te zijn de seksuele openbaringen van een groepje academici tijdens een weekendje op de hei. In de tweede film, het Oscarwinnende ‘The Barbarian Invasions’, stond de dood centraal: een stervende man werd herenigd met oude vrienden en voormalige geliefden. 

Na seks en de dood stelt Arcand dus het geld centraal waar we met z’n allen omheen draaien. De inmiddels 77-jarige regisseur sluit er zijn trilogie mee af. Het gaat over de a-moraliteit van het kapitalisme, over de schaamteloze methoden van de rijken om hun rijkdom te verbergen, en hun geld weg te sluizen. Maar het gaat zeker ook over de ­incompetentie van politie en politieke leiders. Vraag is natuurlijk wat je hier tegenover kunt stellen. Misschien wel gewoon een man die het goede nastreeft in een immorele wereld. Een filosoof die net iets slimmer is dan de rest.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden