null Beeld
Beeld

Podcast

The Europeans: Europa als een mozaïek, zonder brexit of corona

De makers van de podcast The Europeans speuren naar verhalen die het nieuws niet halen maar wel de spotlights verdienen.

Pieternel Gruppen

Het C-woord mag niet genoemd en het B-woord al helemaal niet. De makers van de podcast The Europeans willen vooral verhalen vertellen uit Europa die onderbelicht zijn. En corona en brexit horen daar duidelijk niet bij. Nee liever praten zij over een tropische palmboom die opeens op een kruispunt in de Poolse hoofdstad Warschau is opgedoken. Of over de Zweden die in de ban zijn van een boek over palingen.

Zo duiken makers Katy Lee en Dominic Kraemer iedere week enthousiast in de Europese politiek en cultuur; van Boekarest tot aan Reykjavik. Het duo interviewt schrijvers, activisten, wetenschappers en kunstenaars.

Al meteen na de begintune, een moderne interpretatie van het Europees volkslied, heb je het gevoel aan te schuiven bij twee vrienden die de wereld – of liever gezegd het Europese deel van de wereld – met elkaar doornemen. Lee en Kraemer zijn in werkelijkheid ook echt bevriend. Ze hebben samen gestudeerd maar zijn daarna allebei een andere kant opgegaan. Lee heeft zich in Parijs gevestigd waar ze werkt als journalist en Kraemer is operazanger geworden en woont in Amsterdam.

Affaires en echtscheidingen

Vanuit die verschillende plekken bedenken ze elke aflevering wie in Europa een echt slechte week heeft gehad. De Griekse studenten bijvoorbeeld die voortaan een campus-politie moeten dulden. Onlangs nomineerden ze Mark Rutte voor deze dubieuze titel in de week van de ‘Omtzigt-functie-elders-rel’. Als Kraemer probeert de zaak vanuit Amsterdam voor Lee te duiden, concludeert ze dat je voor een echt cheesy schandaal bij Boris Johnson met zijn affaires en echtscheidingen aan een beter adres bent.

Voor een goede week weten Kraemer en Lee gelukkig ook elke week weer nieuwe kandidaten te vinden. Finland bijvoorbeeld, omdat het alweer bovenaan staat op de lijst met de gelukkigste landen. Of de kersverse president van Kosovo: een vrouw van 37 die een nieuwe generatie politici vertegenwoordigt.

De luisteraars zelf worden eveneens regelmatig in het zonnetje gezet. De namen van degenen die een bijdrage van ten minste 2 euro hebben gegeven om de podcast in de lucht te houden worden opgenoemd. Bovendien mogen zij lid worden van de exclusieve The Europeans Facebookgroup. Voor 20 euro per maand maak je kans op een tas met een afbeelding van een boze Emmanuel Macron.

Interviews zijn er ook in allerlei variaties. Met een Italiaanse data-analist bijvoorbeeld die uitlegt waarom Wenen ontelbaar veel internationale treinverbindingen heeft en Albanië geen enkele. Of een chefkok die de achtergronden schetst bij gerechten die de grenzen over zijn gereisd.

Met elke week de ‘isolation inspiration’ als afsluiter – tips voor boeken en films om van te genieten tijdens de lockdown – bieden Kraemer en Lee in een half uur tijd een mooi mozaïek over de hele Europese regio.

The Europeans
Online te beluisteren via https://europeanspodcast.com/ of via spotify

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden