Gewapend en ontwapenend: James Spader als Raymond Reddington in ‘The Blacklist’. Beeld NBC/AP
Gewapend en ontwapenend: James Spader als Raymond Reddington in ‘The Blacklist’.Beeld NBC/AP

De SerieThe Blacklist

The Blacklist stopt: achter James Spaders fonkelende ogen komt alles samen

Populair misdaaddrama The Blacklist begint aan zijn laatste seizoen. Je wil James Spader niet missen als orerende topcrimineel Raymond Reddington.

Rufus Kain

Kan één acteur een serie máken? Ja: anders zou The Blacklist weinig meer zijn dan de zoveelste misdaadserie op Netflix.

Raymond ‘Red’ Reddington staat al twintig jaar bovenaan de lijst meest gezochte criminele van de FBI als hij op een dag een bureau van de veiligheidsdienst binnenwandelt en zichzelf zomaar overgeeft. Hij zegt dat hij informatie heeft die een terroristische aanslag kan voorkomen. Maar hij wil uitsluitend met één FBI-agent praten: Elizabeth Keen.

Zo begint de serie waar mijn vriendin en ik acht jaar geleden met weinig verwachtingen aan begonnen, om die eerste avond uiteindelijk zeven afleveringen te bingen. Het verhaal had cliffhangers en intrige − wie is deze crimineel, wat wil hij, en waarom heeft hij zo’n vaderlijke fascinatie voor de net begonnen agent Keen (het antwoord is niet zo simpel als je denkt) − maar dat was niet waarom we bleven kijken.

Fantasievolle teksten, met veel lol voorgedragen

Reddington wordt magistraal vertolkt door James Spader. De acteur was al bekend en geprezen om zijn rollen in advocatenserie Boston Legal, dramafilm Sex, Lies, and Videotape en meer, maar The Blacklist is misschien wel de rol van zijn leven. Het kwaad, het goede, liefde en verlies: alles lijkt schuil te gaan achter Spaders fonkelende ogen in die vroege afleveringen.

Natuurlijk is het niet alleen de acteur die het personage maakt. De schrijvers van de serie geven Spader fantasievolle teksten die hij duidelijk met veel lol voordraagt. Iedere monoloog van Reddington voelt zo als een masterclass in het vasthouden van de aandacht van het publiek.

Maar goed, wat gebeurt er verder in deze serie? Reddingtons informatie (je weet wel, over die aanslag) blijkt hout te snijden en hij doet de FBI een aanbod: zij bieden hem immuniteit en hij helpt hen ’s werelds gevaarlijkste criminelen te vangen, die hij verzamelt op een lijst genaamd the blacklist.

Reddingtons geheimen zijn verslavend

Wacht, was hij zelf niet een gevaarlijke crimineel? Klopt, maar we leren al gauw dat hij dat niet altijd was en dat hij een dringende reden had om zo te worden. “Je bent een monster”, zegt de jonge agent Keen (die ene die zo belangrijk voor hem is) aan het eind van een aflevering. Wanneer hij met ‘ja’ reageert, vraagt ze hem hoe hij met zichzelf kan leven. Antwoord: “Door jouw leven te redden”.

In die vroege dagen van de serie wordt Keen vrij middelmatig gespeeld door actrice Megan Boone − Spader draagt hun scènes. Maar net zoals Keen groeit als agent, groeit Boone in haar rol.

Nu gaat de serie in de Verenigde Staten haar tiende en laatste seizoen in. Het zal nog even duren voordat die afleveringen in Nederland op Netflix verschijnen, maar wie nog niet aan de serie is begonnen, heeft ook 196 afleveringen om in te halen. Weet wel: in het begin helpen Reddingtons geheimen om de serie verslavend te maken, maar de antwoorden komen niet snel. Daarom is het zaak te genieten van de reis.

Maar wees ook gerustgesteld: wanneer antwoorden zich uiteindelijk openbaren, zijn ze behoorlijk bevredigend en goed doordacht. De makers lijken te weten waar ze naartoe gaan, en als je later terugkijkt naar vroege afleveringen denk je soms: het was in het volle zicht verborgen.

Seizoen 1 tot en met 9 van The Blacklist zijn nu te zien op Netflix.

Lees ook:

Wednesday Addams en Tim Burton zijn geknipt voor elkaar

Knip, knip. The Addams Family is terug in een razend succesvolle Netflixserie. Tipt Wednesday aan de films?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden