Review

Test je kind uit 16 types

Van rust en reinheid naar overleg en natuurlijk ouderschap. Een serie over hoe alledaagse opvoedproblemen kunnen worden opgelost. Aflevering 6: welk type is mijn kind?

Monique de Heer

Hoe kunnen die twee nou zo verschillen' verzucht menige ouder kijkend naar kinderen uit hetzelfde gezin (en van dezelfde ouders). De regels en aanpak die bij het oudste kind zo goed uitpakten, blijken bij een jonger broertje averechts te werken. Wat voor het ene kind prettig is, roept bij het andere kind verzet op. En voor ouders is het lastig uitleggen aan de kinderen. Is de Myers-Briggs TypeIindicator een oplossing?

Al in het begin van de twintigste eeuw vond Carl Jung een manier om persoonlijkheden te typeren, verder uitgewerkt door de Amerikaanse psychologen Katerine Briggs en Isabel Briggs-Myers. De Indicator wordt veel gebruikt bij personeelstrainingen. Paul B. Tieger en Barbara Barron-Tieger schreven er voor ouders een handzaam boek over, in het Nederlands verschenen onder de titel ' Eigen-aardig opvoeden'.

Om te weten hoe ze hun kind het best aan kunnen pakken moeten ouders volgens deze theorie hun kinderen een soort persoonlijkheidstest afnemen, de Myers Briggs Type Indicator (MBTI), met vier vragen. Is een kind naar binnen of naar buiten gericht? Welke informatie onthoudt het goed? Neemt het beslissingen met gevoel of verstand? En hoe organiseert het zijn omgeving? Wil het dingen onder controle houden of open laten? Omdat alle combinaties mogelijk zijn, levert dat zestien types op. Bij kinderen vanaf drie, vier jaar zou dit al duidelijk herkenbaar moeten zijn.

In Eigen-aardig opvoeden worden alle types besproken. Is een kind meer naar binnen gericht (introvert), is het op het heden gericht, neemt het op gevoel beslissingen en houdt het alles goed onder controle, dan hebben we volgens de indicator met een ISFJ te maken. Zo zijn ISFJ-kleuters lief en ernstig en raken overstuur bij plotselinge veranderingen. Ze zijn trouw en vriendelijk maar ook gevoelig voor kritiek. Op de basisschool houden ze van structuur. De typering volgens de indicator is erg precies. Zo houden ISFJ-kleuters van spelen met autootjes en kleine poppetjes. Ze rijgen graag kralen en vinden oefenboekjes die op schoolwerk lijken erg leuk. Ze zijn sociaal wat terughoudend.

Ieder hoofdstuk over een bepaald type kind sluit af met een korte gebruiksaanwijzing en een glazen bol. Dat laatste is een beeld van hoe het in een heel gunstig geval kan gaan met deze kinderen. Als hun goede eigenschappen maar worden gestimuleerd en hun soms wat onhandige eigenaardigheden niet als fout of ondeugend worden gezien. Ouders wordt aangeraden het unieke van hun kind te benadrukken.

Heel anders zijn ENTP-kinderen. Als baby zoeken zij juist veel contact met de omgeving, en ze hebben haast om te groeien. Leuke kinderen, maar ze kunnen slecht alleen spelen. Zij moeten juist leren lief en verzorgend te zijn. Het zijn vaak de grappenmakers op school en ze zijn erg ondernemend. Hun zorgeloze gedrag op de middelbare school drijft ouders tot wanhoop. In tegenstelling tot de ISF¿ers die bij thuiskomst hun huiswerk maken.

Uiteraard is bij ieder kind de ene eigenschap meer aanwezig dan de andere. Dat maakt het indelen in vakjes ook wat riskant. Maar het aardige is dat het ouders laat nadenken over de eigenaardigheden van hun kinderen. En er de goede kanten van laat zien. ENFJ-ouders moeten zichzelf ook eens langs de Myers-Briggs meetlat leggen: grote kans dat ze geen ENFJ-kind krijgen. En dat is goed om te weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden