Review

Terugkeer naar de bron van Pink Panther

In Hollywood worden succesvolle films en tv-series aan de lopende band gereanimeerd. Op een enkele uitzondering na loopt dat uit op een artistiek fiasco. De nieuwe versie van de klassieke misdaadkomedie 'The Pink Panther' (1963) heet gewoon 'The Pink Panther' (2006) en houdt het midden tussen volstrekte flauwekul en amusante lolbroekerij.

Belinda van de Graaf

De Britse komiek Peter Sellers staat als de blunderende politie-inspecteur Jacques Clouseau in het geheugen gegrift. Met regisseur Blake Edwards maakte hij in de jaren zestig en zeventig in totaal vijf Pink Panther-films. De 54-jarige Sellers overleed in 1980 aan een hartaanval maar maakte twee jaar na zijn dood zijn opwachting in een zesde film, via archiefbeelden.

Edwards putte de Clouseau-klucht zelfs behoorlijk uit, door later ook met Roger Moore en Roberto Benigni als hoofdrolspelers in zee te gaan. Op de animatieserie na, was er weinig lol meer aan te beleven. Vandaar waarschijnlijk dat we met de Amerikaanse komiek Steve Martin min of meer terugkeren naar de bron.

Uitgedost als Clouseau - met plaksnorretje, hoogwaterbroek en regenjas - walst Steve Martin de Parijse politiewereld binnen. De grap is, dat het onderzoek naar de moord op een succesvolle Franse voetbaltrainer en de roof van de grootste diamant ter wereld (de 'pink panther') expres aan de motorisch gestoorde Clouseau wordt overgelaten, maar dat de grote blunderaar zich met triomfantelijk en genoeglijk vilein door die blunders heen slaat.

Als Engelssprekende Fransman werkt Steve Martin onherroepelijk op de lachspieren. Wanneer hij voor het politie-onderzoek in New York belandt en Engelse spraakles neemt ('I would like to buy a hamburger') mondt de scène uit in puur dadaïsme. Onderweg ontmoeten we nog Kevin Kline als pompeuze politie-commissaris, 'Match Point'-actrice Emily Mortimer als lieflijke secretaresse en 'Destiny's Child'-zangeres Beyoncé Knowels die - zoals verwacht - een riedeltje weggeeft.

De nieuwe 'Pink Panther' is komische garnituur, precies goed voor anderhalf uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden